Potezi sa Ol-star mečeva koji će se zauvek prepričavati: Ovi koševi ušli su u istoriju NBA lige (VIDEO)

Revijalna utakmica svih NBA zvezda sjajna je prilika za nesvakidašnje poteze koji publiku dižu na noge. Među njima su spektakularna zakucavanja i koševi, kao i ostali atraktivni potezi koji će se zauvek pamtiti.

Godišnja Ol-star utakmica koja okuplja sve najbolje igrače NBA lige ima veoma bogatu istoriju jer se igra još od 1951. godine. Prvi meč svih zvezda organizovan je već tokom pete sezone nakon osnivanja lige, a njegov idejni tvorac bio je tadašnji direktor za odnose sa javnošću, Heskel Koen. Iako se tadašnjem komesaru lige ta ideja nije previše dopala, Koen je dobio podršku vlasnika Boston Seltiksa Voltera Brauna i prvi ovakav meč je upriličen upravo u Boston Gardenu.

Svi učesnici su kao nagradu dobili po televizor što zvuči poprilično smešno kada se uporedi sa današnjim uslovima kada igrači dobijaju petocifrene dolarske bonuse (25,000 dolara za učečće u poraženom timu, a čak duplo više za pobedu).

Tokom više od šest decenija koliko se Ol-star meč igra, košarkaška publika je imala priliku da prisustvuje mnoštvu atraktivnih poteza. Podsetimo se nekih koji će se zauvek prepričavati.

 

Jedno od zakucavanja koje je se najviše pamti je potez Trejsija Mekgrejdija sa Ol-stara 2002. godine. Tada je Ti-Mek iznenadio sve, a naročito Dirka Novickog koji ga je u toj akciji preuzeo. Tokom jednog napada, Mekgrejdi je odbio loptu od table i sam sebi asistirao za spektakularno zakucavanje. Ovaj potez nije bio novost na Mekgrejdijevom repertoaru jer ga je izvodio još od srednje škole, ali do tada ga niko (pa ni on) nije izveo baš na utakmici svih zvezda.

Inače, ovaj duel je organizovan u Filadelfiji. Osim poteza košarkaša Orlanda, ostao je upamćen i po povratku Kobija u svoj rodni grad gde ga je poslovično prgava publika izviždala.

Sledeće nezaboravno zakucavanje potiče sa meča iz 1996. godine u kojem se Džordan vratio na veliku scenu posle privremene penzije u utakmici koju je završio sa MVP trofejom i tripl-dabl učinkom. Ipak, potez večeri je izveo njegov saigrač iz ekipe Istoka, Šekil O’Nil. Centar Medžika je tada „stavio na poster” još jednu legendu NBA, Dejvida Robinsona, kada je izveo monstruozno zakucavanje skočivši upravo preko ovog rivala.

Inače, Džordan i O’Nil su ove godine publiku uveseljavali i međusobnim duelom „jedan na jedan” pre utakmice kada je Šek pokazao zavidnu tehniku i kontrolu lopte.

Kada je već reč o Džordanu, trebalo bi se podsetiti i jednog koša koji je umalo postao istorijski. U njegovom poslednjem Ol-staru 2003. u Atlanti, utakmica je ušla u neizvesnu završnicu. Na samom kraju, lopta je došla do „letećeg visočanstva”. Iako ga je čuvao sjajni defanizavac Šon Merion koji se svojski trudio da ga omete, Džordan je još jednom pokazao klasu. Tada je izveo jedan od prepoznatljivih „fejdavej” šuteva sa skokom unazad i poentirao na opšte oduševljenje dok je semafor pokazivao da je ostalo oko 5 sekundi do kraja.

Svi su mislili da je to bio šut za pobedu i da će se Džordanove partije na duelima svih zvezda završiti na gotovo filmski način. Da tako ipak ne bude, „pobrinuo” se Džermejn O’Nil koji je faulirao Kobija Brajanta tokom isforsiranog šuta za tri poena. Brajant je zatim slobodnim bacanjima omogućio Zapadu da borbu nastavi u produžetku.

Jedna od najlepših akcija koju je izveo upravo Brajant videli smo 1998. Tada je Kobi popuno zaludeo Dikembea Mutomba tokom jedne kontre. Bek Lejkersa je tada fintirao dodavanje iza ledja.

Njegov direktni rival, koji je bio poznat po sjajnoj igri u odbrani (posebno blokadama) i „kilometarskom” punom imenu (Dikembe Mutombo Mpolondo Mukomba Žan-Žak Vamutombo), tada nije znao šta ga je snašlo i Kobi je nakon finte lako poentirao.

Igra Dominika Vilkinsa je uvek bila ispunjena sjajnim potezima koje je on izvodio u velikoj meri i zahvaljujući izuzetnom odrazu. Tokom Ol-star meča 1986. godine, jednog od njegovih devet učešća na ovoj utakmici, Vilkins je povezao dve izuzetne atrakcije na oba kraja terena. Posle spektakularne blokade, igrač Houksa je istrčao kontru i završio akciju polaganjem posle skoka u kojem se okrenuo za 360 stepeni pre nego što je postigao koš.

 

Ako se vratimo još malo unazad u istoriju, dolazimo do čuvenog šuta Džerija Vesta. Na utakmici iz 1972. godine, košarkaš čija se figura nalazi na zvaničnom logou NBA lige je još jednom pokazao koliko je dobar u trenucima kada se meč „lomi”. Iako je utakmicu završio sa samo 13 poena, njegov poslednji koš je doneo pobedu njegovom Zapadu na domaćem terenu.

Vest je tada preveo loptu na protivničku polovinu i postigao koš šutem iz okreta u poslednjoj sekundi, šutirajući preko još jednog legendarmog NBA rivala, Volta Frejzera.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.