Predrag Peruničić: Za sport je važna privatizacija

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić rekao je se radi na novoj Strategiji sporta, koja će biti donesena u naredna dva meseca. Takođe, istakao je da će morati da se urade i izmene Zakona o sportu.

– Pravimo novu Strategiju u kojoj će biti prioriteti – školski, masovni sport, infrastruktura, kao i profesionalni sport. Bili smo u više od 20 gradova na javnim raspravama, gde su ljudi davali svoje sugestije. Sigurno će Zakon izaći iz Strategije. Za sport je važna privatizacija, što će omogučiti Zakon o privatizaciji, a radiće se i Zakon o antidopingu. Imamo mnogo posla u naredna tri meseca. Kada to završimo, ostaje nam godinu i po dana do Olimpijskih igara u Riju za koje treba da se što bolje spremimo – rekao je Peruničić u intervjuu agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Olimpijski komitet Srbije je uradio istraživanje koje je pokazalo da je u periodu od 2000. do 2008. osvojeno duplo manje medalja nego u periodu od 2008. do 2012. godine.

– Napravljen je sistem, koji je poslednjih godina unapredjivan, ali je suštinski dobro postavljen. Došli smo do nekog limita i videli da je osnovni problem edukacija, u koju moramo više da ulažemo, ukoliko želimo da napravimo stepenik više. Velika je stvar što je u periodu od 2008. do 2012. napredovao individualni sport. Sada imamo uspešno streljaštvo, koje je imalo tradiciju, ali i tekvondo, atletiku. Opredeljenje je bilo da se ulaže u individualne sportove, a ne samo u kolektivne.

Državni sekretar za sport je istakao da je cilj na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine da naravno, gde god možemo uzmemo medalju.

– U Londonu 2012. nije osvojeno medalja koliko smo očekivali, ali je naših 16 takmičara bilo medju prvih 10, kao nikada ranije. Bilo je šest ili sedam polufinalista, kojima je ‘malo nedostajalo’. Sada to ‘malo’ treba da unapredimo da bismo osvajali medalje. Mislim da postoji baza od koje može da se očekuje dobar rezultat – rekao je on i podsetio da je Srbija na OI u Londonu osvojila četiri medalje.

Peruničić, koji je na mestu državnog sekretara za sport od avgusta 2012. godine, naglasio je da je prvi cilj bio oživljavaje školskog sporta.

– Uveli smo besplatan čas fizičkog vaspitanja od prvog do četvrtog razreda. Nije bila ideja da se ta deca takmiče, već da imaju kvalitetnu nastavu. Učiteljice su zamenili profesori fizičkog vaspitanja koji su bili na broju. Sva deca su testirana i već u septembru imaćemo prve rezultate da vidimo koliko su napredovala – rekao je Peruničić i dodao da je ovakva nastava organizovana u više od 100 škola, a da je ideja da za četiri godine bude 300.000 dece u sistemu.

On je objasnio da se akcija već pokazala kao dobra, a da će se uskoro videti i zdravstveni rezultati.

– Druga stvar koju smo uradili je studenski sport. Uspeli smo da napravimo regionalnu ligu. Ova liga nema takmičarski karakter, ali time smo zaokružili ceo sistem – da dete od kada podje u prvi razred do kraja školovanja ima načina da se bavi fizičkom aktivnošću. Svi znaju koliko je čovek koji se na neki način bavi sportom sposobniji, vredniji, istrajniji u svemu čime se bavi – rekao je Peruničić.

Državni sekretar za sport istakao je da je potpisan ugovor sa Aspetar klinikom iz Dohe, koja je medju najjačim ustanovama koje se bave sportskom medicinom u svetu i da će uskoro stručnjaci iz Srbije – pre svega lekari, ali i fizioterapeuti i maseri ići tamo da rade i da se edukuju.