Predsednik fudbalskog kluba Juventus Andrea Anjeli zatražio je danas da šef sudijske organizacije Evropske fudbalske unije (Uefa) Pjerluiđi Kolina napusti tu funkciju.

 

U Juventusu su nezadovoljni suđenjem Britanca Majkla Olivera, koji je sinoć, u trećem minutu nadoknade vremena dosudio jedanaesterac za Real Madrid, u revanšu četvrtfinala Lige šampiona, posle kojeg je španski klub prošao u polufinale i pored poraza od 1:3 na svom terenu.

U prvoj utakmici prošle nedelje u Torinu Real je pobedio Juventus sa 3:0.

Anjeli je naveo da Kolina “nepistrasnim odlukama” u međunarodnim utakmicama klubova iz Serije A, često kompenzuje to što je i sam Italijan.

– Čoveka na toj funkciji bi trebalo menjati na tri ili pet godina. To je odgovorna funkcija i promenama bi se izbegla ova pretpostavka, vezano za njegovu nacionalnost – rekao je Anjeli.

Penal u sinoćnjoj utakmici dosuđen je posle starta Medhija Bentije na Lukasu Vaskesu, koji je bio pred golom Juventusa.

Anjeli se zalaže za uvođenje video tehnologije na utakmicama Lige šampiona.

– Ta tehnologija služi da se izbegnu greške. Uefa nije protiv VAR, samo mora da reši tehnički problem. Ako je problem naučiti sudije svih saveza, onda ih treba poslati na kratak kurs – naveo je predsednik crno-belih.

Kolina je bio jedan od najboljih sudija svih vremena. On je došao u Uefu 2010. godine, a takodje vodi i program Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) za Svetsko prvenstvo ovog leta u Rusiji, gde će prvi put na Mundijalu biti korišćen VAR.

Video tehnologija se koristi u italijanskom šampionatu.

Kada je Oliver dosudio penal za Real, fudbaler Juventusa Đorđo Kjelini je prstima gestikulirao da drži novčanice, sugerišući da je Real potplatio sudije.

U Juventusu su nezadovoljni i time što je kapitenu Reala Serhiju Ramosu bilo dozvoljeno da gleda utakmicu blizu terena, iako je bio suspendovan.

– Sudija ništa nije razumeo – rekao je Anjeli, koji je takođe bio na terenu po završetku utakmice.

Ronaldo je postigao gol tek u osmom minutu nadoknade vremena, dok je sudija Oliver raščistio gužvu na terenu, ali i isključio golmana Juventusa Đanluiđija Bufona zbog prigovora.

Anjeli je zapitao da li je 33-godišnji Oliver bio suviše mlad da sudi tako važan meč.

– Ja sam postao predsednik Juventusa u tim godinama. Sudija je kvalitetan, ali se zbunio – rekao je Anjeli.loading...