‘Preko bare’ važe balkanska pravila: Sjajni Vučević najbolji među eks-Ju košarkašima u NBA (FOTO)

Nikola Vučević beleži ubedljivo najbolje učinke među NBA igračima sa ovih prostora. Uz potencijalnog Ol-star igrača, zapaženu ulogu igra i novi član Majamija, Goran Dragić. Peković i Teletović su zbog povreda završili sezonu pre vremena.

 

„Poslednji Mohikanac“ iz naše zemlje koji još uvek nastupa u NBA ligi je Ognjen Kuzmić. On je posle odlaska Nemanje Nedovića jedini srpski košarkaš koji je formalno član neke NBA ekipe, ali je njegova uloga u drugoj godini u ligi blago rečena marginalna. Kuzmić je za ovosezonski najbolji tim takmičenja nastupio samo 16 puta. Slično kao i u debitantskoj sezoni, srpski centar prosečno ne igra ni 5 minuta i za vreme provedeno na parketu ubaci jedan poen i ima isti broj skokova. On je zapravo više angažovan u Golden Stejtovim rezervama, Santa Kruz Voriorsima.

Za ekipu iz razvojne lige, Kuzmic je igrao u prvoj petorci na svakom od 28 mečeva u kojima je bio u timu. U slabijim Voriorsima, on ima 12,2 poena i ponovo isti broj skokova po utakmici, uz respektabilne dve blokade u proseku. Treba po menuti da je kratko ove godine u NBA nakratko nastupao još jedan Srbin, Miroslav Raduljica. Ipak „Braduljica“ nažalost za pet mečeva nije uspeo da ubedi čelnike ekipe iz Minesote da im je potreban u timu, niti je za to dobio preteranu šansu.

Najbolje partije od igrača sa prostora bivše države ove godine pružaju košarkaši koji nastupaju za Crnu Goru. Iako je to donekle iznenađujuće, Nikola Peković je tek treći među svojim sunarodnicima. Najbolji utisak je svakako ostavio Nikola Vučević koji se opasno primakao statusu Ol-star igrača. Uz Demarkusa Kazinsa, on je jedini NBA igrač koji po utakmici daje više od 19 poena i koji je najmanje 11 puta najuspešniji u skoku.

Ovakve cifre igrača koji sledeće godine postaje najplaćeniji član Orlando Medžika su donele mnogo pohvala, pa ga je tako i Dok Rivers jednom prilikom nazvao „najboljim igračem za kojeg još niste čuli“. Crnogorski centar je po indeksu efikasnosti treći stranac u takmičenju, a ispred njega su samo zvezde poput starijeg Gasola i Tima Dankana. Za razliku od Vućevićevog pojedinačnog učinka, njegovoj ekipi nikako ne cvetaju ruže jer samo četiri NBA ligaša imaju manje pobeda od Medžika.

 

Nikola Peković, sa druge strane, ne može biti preterano zadovoljan ovom sezonom, a razlog su ponovo povrede i to najviše skočnih zglobova. Zbog zdravstvenih tegoba, Pek je više utakmica gledao sa klupe nego što je bio direktni učesnik. Ove godine, bivši košarkaš Atlasa, Partizana i Panatanaikosa je igrao na samo 31 utakmici beležeći cifre veoma slične prosecima u čitavoj karijeri u NBA: 12,5 poena i 7,5 skokova po meču. Nažalost, zbog sklonosti ka povredama, o Pekoviću se sve češće govori kao o preplaćenom igraču i sve je izvesnije da će se Minesota okrenuti novim snagama u svojim redovima.

 

U najjačoj konkurenciji uz dva pomenuta centra igra i njihov sunarodnik Nikola Mirotić koji je zapravo više Hispano-Crnogorac jer je nastupao za Španiju u mlađim kategorijama i izrazio želju da boje „crvene furije“ brani i u seniorskoj konkurenciji. On u dresu Bulsa daje 10 poena i ima 5 skokova po utakmici, ali ima nešto bolji indeks efikasnosti.

 

Nešto slabiji od Mirotića, a bolji od Pekovića po ovom statističkom rejtingu je Slovenac Goran Dragić. Stariji od braće Dragić koji igraju u najjačoj košarkačkoj ligi bio je u fokusu možda i najpropraćenijeg trejda kada je zimus prešao u Majami Hit. Etablirani NBA košarkaš pruža slične partije u novom timu kao i u prethodnom, uz porast u broju uspešnih dodavanja. On daje 16,2 poena i 5,4 puta razigra svoje saigrače na svakom meču.

 

Njegov mlađi brat Zoran koji je u paketu sa njim došao na Floridu skoro da i ne igra u Hitu. Treći košarkaš iz Slovenije, iskusni Beno Udrih, ja značajan epizodista u ekipi Memfisa za koji nastupa oko dvadesetak minuta po meču i postiže nešto manje od osam poena u proseku.

 

Najbolji bosanski košarkaš, Mirza Teletović, odavno je završio sezonu i to na prilično šokantan način kada mu je u januaru otkriveno više krvnih ugrušaka u plućima. Srećom, njegovo stanje se sada popravlja i očekuje se i povratak na teren, ali tek početkom sledeće sezone.

 

U odsustvu dalekometnog šutera, čast BiH u NBA brani debitant Jusuf Nurkić. Harizmatični centar čiji su koševi na domaćem parketu u Denveru propraćeni „narodnjačkim“ notama igra solidno i u prvoj sezoni ima 7 poena i 6,7 skokova po utakmici.

 

Ove godine su u najjačoj konkurenciji debitovala i dva hrvatska košarkaša. Zapaženiji od njih je bek Bojan Bogdanović koji za Bruklin ima malo bolji, ali vrlo sličan učinak kao Udrih za „grizlije“.

 

Drugi Hrvat u NBA je „svingmen“ Damjan Rudež koji u epizodnoj ulozi u redovima Pejsersa postiže manje od 5 poena po duelu. Neznatno bolje statističke učinke beleži jedini Makedonac u ligi, Pero Antić.

 

Bivši igrač beogradskih i atinskih „crveno-belih“ je uspeo da nađe svoje mesto u rosteru lidera Istočne konferecije, Atlanta Houksa. Antić po utakmici ubaci 5,6 poena i tri puta bude najviši u skoku.