Preminuo legendarni Džek Brebam

Trostruki šampion Formule 1 Džek Brebam preminuo je u ponedeljak u 88. godini.

Porodica jedinog australijskog svetskog šampiona objavila je da je preminuo u svojoj kući na Gold Koustu.

Brebam je bio prvi vozač koji je osvojio titulu u Formuli 1 u bolidu koji je sam napravio, pošto je osnovao svoj tim ranih šezdesetih godina prošlog veka, pošto se prethodno okitio dvema titula kao vozač Kupera.

Upravo u Kuperu, Brebam je debitovao u Formuli 1 1995. godine, ali se neko vreme više koncentrisao na Formulu 2, pa je pravu priliku dobio tek tri godine kasnije. Do prve pobede došao je u Monaku naredne sezone, a tako je praktično započeo dominaciju, pošto je šampionate 1959. i 1960. godine krunisao titulama.

Svoj tim je pokrenuo 1962. godine, ali je prvo vozio Lotus, dok dizajn njegovog bolida nije završen. Međutim, prvu pobedu timu doneo je Den Gurni, da bi mu četiri pobede 1996. godine donele treću i poslednju titulu. Njegov uspeh, titulu u svom bolidu, kao vozač svog tima, do sada nije niko uspeo da ponovi. Brebam tim je takođe osvojio titule u konkurenciji konstruktora 1966. i 1967. godine.

Brebam se povukao na kraju sezone 1970. godine, koju je počeo 14. i poslednjom pobedom u Južnoj Africi, a u isto vreme je prodao svoj tim Berniju Eklstonu. Sa uspesima je kao član Brebama nastavio Nelson Pike, a Australijanac je potom mogao da uživa i u uspešnim karijerama svojih sinova – Gerija, Džefa i Dejvida. Od njih trojice najviše uspeha su imali Džef i Dejvid, koji su trijumfovali na legendarnoj trci “24 časa Le Mana”, a nedavno su i unuci legendarnog šampiona Metju i Sem započeli karijere u auto-moto sportu.

– Ovo je veoma tužan dan za sve nas – rekao je Dejvid Brebam.

– Moj otac je preminuo mirnou svojoj kući u 88. godini ovog jutra. Imao je neverovatan život, postigao je mnogo više nego što je iko mogao da sanja i živeće kroz neverovatnu zaostavštinu koju je ostavio za sobom – jasan je sin slavnog vozača.