PRESEDAN U ISTORIJI SPORTA: Olimpijske igre potpuno bez navijača

Japanske vlasti, u dogovoru sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), odlučile su da potpuno zabrane prisustvo navijača na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, prenose svetski mediji. Razlog potpune zabrane je strah od širenja zaraze koronavirusa, zbog čega je u Tokiju proglašeno vanredno stanje.

Wikipedia/Cesar I. Martins

Olimpijske igre, koje su prethodno zbog pandemije koronavirusa bile odložene godinu dana, biće održane, ali bez prisustva publike.

Prvobitna odluka bila je da neće prisustvovati navijači i publika iz stranih zemalja, a sada će se zabrana proširiti i na lokalne stanovnike.

Odluka dolazi prvenstveno od japanske vlade, tačnije premijera Jošihide Suge.

“Uzimajući u obzir uticaj delta soja, i u cilju prevencije infekcije širom zemlje, moramo preduzeti prave mere. Već sam rekao da ukoliko uslovi budu zahtevali, neću oklevati da donesem odluku o potpunoj zabrani navijača”, rekao je Suga.

Očekuje se da MOK tokom današnjeg dana i zvanično potvrdi odluku o zabrani navijača na svim događajima tokom Olimpijskih igara.

U Tokiju je na snazi vanredno stanje radi suzbijanja prekomernog zaražavanja koronavirusom i trajaće od 8. jula do 22. avgusta.

Olimpijske igre počinju 23. jula, a završavaju se 8. avgusta, dok će Paraolimpijske igre početi 24. avgusta.

Očekuje se da će oko 11.000 olimpijaca i oko 4.500 paraolimpijaca stići u Japan. Pored njih u prestonicu Japana dolazi i oko desetina hiljada sudija, zvaničnika, administratora, sponzora i medijskih ličnosti.

Japan je imao oko 810.000 slučajeva zaraženih koronavirusom i oko 15.000 smrtnih slučajeva. Samo 15 odsto Japanaca je potpuno vakcinisano.