PRIJAVA PROTIV FSS: FIFA istražuje slučaj kršenja prava igrača

Svetsko udruženje profesionalnih fudbalera (FIFPro) prijavilo je Fudbalski savez Srbije Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA).

fss
fss.rs

FIFPro je prijavio FS Srbije “kršenja principa savesnog vođenja saveza i narušavaje integriteta organa saveza”, objavljeno je na zvaničnom sajtu te organizacije.

Svetsko udruženje je FS Srbije osudilo zbog nesprovođenja pravila o nezavisnoj arbitraži u slučaju Vladimira Simunovića, trenutno fudbalera Spartaka iz Subotice.

Ovo je prvi slučaj u kojem se FIFPro obratio Disciplinskoj komisiji FIFA zbog nepropisnih radnji nekog od evropskih Fudbalskih saveza.

– Morali smo da reagujemo na ovaj neuobičajen način kako bismo zaštitili našeg igrača u Srbiji. Radi se o ozbiljnom kršenju prava ovog igrača, o kršenju pravila samog FS Srbije kao i internacionalnih pravila – naveo je generalni sekretar FIFPro Teo van Segelen.

Na Arbitražnom sudu je prvo doneta odluka da 25-godišnji Simunović može da raskine ugovor sa Radničkim iz Niša zbog neisplaćenih dugovanja. Iako su tokom samog procesa ispoštovana pravila FSS, postavljena su trojica novih sudija koja su donela novu odluku koja kaže da igrač nema pravo na raskid ugovora.

FS Srbije je jednog od sudija iz prvog procesa skinuo sa liste arbitara i bez obrazloženja ga zamenio sudijom koji radi za FK Radnički iz Niša.

Prijavi koju je podneo FIFPro prethodilo je upozorenje o nefer tretmanu većeg broja igrača. FIFPro dodaje i podatak da je samo u 2017. godini čak 50 odsto fudbalera bilo u arbitražnom sporu sa klubovima.