Privilegija za ljubitelje fudbala, a naročito Lacijale: Klose ostaje u ‘Večnom gradu’

klose
beta

Miroslav Klose legendarni je napadač koji i u poznim godinama zna da zatrese mrežu. Iako je svoje najbolje partije pružao na reprezentativnom nivou gde je postavio mnoge rekorde od kojih su daleko i Mesi i Ronaldo, Klose je veoma koristan za svoje klubove koje je menjao tokom godina. Osim kao ubojiti strelac, ovaj fudbaler ima i reputaciju jednog od najpoštenjiih igrača.

 

Kako je nedavno saopšteno, 37-godišnji Miroslav Klose će i definitivno sledeće godine nastaviti da nosi dres Lacija. Iako je već odavno aktivirana klauzula ugovora sa „blankoselestijima“ po kojem se Nemcu automatski produžava ugovor za još jednu sezonu ako skupi 20 nastupa za rimski tim, bilo je govorkanja o njegovom povratku u Bundesligu. Ipak, sam Klose je sve ove glasine demantovao postom na Fejsbuku u kojem je objasnio kako je odluku o ostanku doneo „vođen srcem“.

Priče o njegovom odlaskom bile su između ostalog podstaknute i činjenicom da napadač Lacija odavno nema zagarantovano mesto u startnoj postavi tima. Ipak i u ovim uslovima on je bio najbolji strelac svog kluba u Seriji A sa 13 golova (tri više od bilo najefikasnijih saigrača i pet više od Filipa Đorđevića), što ga je plasiralo i na deveto mesto najboljih strelaca elitne italijanske divizije.

Među pogocima koje je postigao je i veoma značajan u meču i pobedi 4:2 protiv Napolija u poslednjem kolu. Ovo je bila veoma važno jer je na taj način osigurao učešće „nebeskoplavih“ u Ligi šampiona naredne sezone. Iako su u utakmicu ušli sa tri boda manje, rivali iz podnožja Vezuva imali su priliku da pobedom svrgnu Lacijale sa mesta koje vodi u evropsku elitu zbog eventualnog boljeg međusobnog skora.

Ipak, to se nije desilo između ostalog zahvaljujući i Kloseovom  pogotku koji je postigao kada je ušao na teren kao rezerva.

U svojoj već četvrtoj sezoni u rimskom klubu, fudbaler rođen u poljskom Opoelu u Šleziji je izjednačio skor iz prve godine u klubu i za samo dva pogotka bio slabiji od svog najboljeg učinka u dresu Lacijala.

Međutim, sada penzionisani reprezentativac Nemačke nikada i nije bio toliko ubojit na klupskom nivou, izuzimajući naravno poslednju sezonu u Verderu kada je bio najbolji strelac šampionata sa 25 golova. To mu je zapravo bila jedina godina kada je više od 20 puta zatresao protivničku mrežu.

Klose je imao dosta prilika za to pošto već 16 godina nasupa na profesionalnom nivou. On je počeo da igra fudbal kao profesionalac relativno kasno, u 20. godini. Pre toga je nastupao za Blaubah-Dedenof i Homburg (nije u pitanju slovna greška i nije reč o Hamburgu koji, iako se nalazi takođe na Majni, skoro je 650 kilometara udaljen od Homburga).

Zatim je Miro, kako ga u Nemačkoj, zovu igrao i za Kajzerslautern, Verder i na vrhuncu karijere i za Bajern.

Više od svih njegovih nastupa na klupskom nivou pamtiće se njegove igre u dresu Nemačke.  Iako je prethodno imao ponudu da nastupa i za Polsjku gde je rođen, Klose čiji je otac bio poljski Nemac je ipak odlučio da igra za Nemačku, premda je njeogov identitet svakako podeljen. Tako je poznato da on i njeogva supruga Silvija sa svojim blizancima kući razgovaraju na poljskom.

Elem, nastupi u dresu „Elfa“ zauvek će se pamtiti, a razlog je jednostavan – Klose je najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava sa 16 golova na završnim turnirima. Ljubitelji fudbala sigurno pamte njegove golove i karakteristična radovanja (salto u mlađim danima i „rezervno“ proklizavanje na kolenima). Među 16 rekordnih pogodaka su  i dva na poslednjem na kojem je sa reprezentacijom konačno osvojio Mundijal.

Na četiri učešća na svetskim prvenstvima Klose nikada nije bio slabije plasiran od trećeg mesta, a jednom prilikom je osvojio i Zlatnu kopačku. Takođe, on je bio i odlična amajlija za svoj nacionalni tim koji nikada nije izgubio kada bi on zatresao mrežu, a niko u isotriji Nemačke to nije učinio više puta od njega.

Klose, kojeg Nemci izgovaraju kao „Kloze“ je nezaboravan i po fer-plej potezima. Dva od njih se najviše pamte. Prvi je bio u dresu Kajzerslauterna kada je odbio da izvede penal napravljen nad njim jer je smatrao da nije bilo prekršaja.

Drugi je bio u sadašnjem klubu kada je postigao gol rukom, pa odmah priznao to sudiji koji je poništio gol i zatim čestitao Kloseu na skoro nezabeleženom potezu za moderni fudbal, gde se retko kad biraju sredstva da bi se došlo do pobede.