PRIZNANJE VELIKOG STRUČNJAKA: Murinjo otkrio da je SRBIN najbolji fudbaler kog je ikada trenirao!

murinjo
vikipedija

Jedan od najuspešnijih trenera na svetu, Žoze Murinjo, ne skriva da mu je u bogatoj karijeri fudbalskog stratega jedan igrač bio i ostao daleko iznad drugih: Nemanja Matić.

 

Upitan tokom intervjua za “Sandej tajms” ko je najbolji fudbaler kog je ikada trenirao, odgovorio je kratko:

 
Matić. Ne mogu da kažem da sam imao boljeg od njega u karijeri.

U julu ove godine, Murinjo je za 40 miliona funti, skoro 50 miliona evra, doveo našeg reprezentativca iz Čelsija, u kome mu je svojevremeno bio trener. Upravo u Čelsiju desila se jedna situacija koju je portugalski stručnjak večno zapamtio.

On i ja imamo nešto što ćemo zauvek pamtiti. Bila je to utakmica (sa Sautemptonom) u kome je on najpre bio rezerva. Onda sam ga uveo u igru u drugom poluvremenu, a izvukao sam ga sa terena u 70., možda 75. minutu. Novine su htele priču, štampa je tražila krv. Moju, njegovu, ili obe… – prisećao se Murinjo.

Pojasnio je i kako se ta neprijatna situacija razrešila:

Nemanja je bio vrlo tužan. Bio sam i ja tužan, jer takve stvari nisu lepe, a ja sam za njima posegao samo dvaput u karijeri. Međutim, sutradan je Matić došao kod mene i rekao: ‘Nisam srećan, ali to je moja krivica. Nisam srećan zbog onoga što ste mi uradili, ali sam sam kriv. Kriv sam, zbog načina na koji sam igrao, i potpuno razumem izmenu. Idemo dalje’ – otkrio je Murinjo detalj zbog kog je počeo da ceni Matića još više nego do tada.

A ceni ga toliko, da ga i dan danas, posle osvajanja Lige šampiona sa Portom i Interom, posle tri šampionske titule sa Čelsijom, jedne sa Realom – smatra najboljim od svih koje je trenirao.