Prkosi godinama i uvek je favorit: Može li Federer peti put na tron Melburna?

Rodžer Federer pokušaće da stigne do 18. Gren slem trofeja na Australijan openu. Švajcarac ima dobre šanse, jer je ohrabren dobrom formom, trijumfom na Dejvis kupu i nedavno ostvarenom 1000. pobedom u karijeri. Sa druge strane, otežavajaća okolnost mogla bi da bude teži raspored u borbi za trofej u odnosu na prvi reket sveta, Novaka Đokovića.

Posle trijumfa na turniru u Brizbejnu, u kojem je u finalnom meču protiv Miloša Raonića stigao do jubilarne 1000. pobede u karijeri, jedan od najvećih tenisera svih vremena krenuo je u pohod na novu titulu u Melburnu. U uvodnom duelu u Australiji, Federer je prikazao furioznu partiju i stigao je do brzog trijumfa u tri seta. U tom trenutku, to je bila najlakša pobeda kada se pogledaju svi dotadašnji mečevi startnog kola na prvom grend slem turniru u sezoni. Time je Švajcarac dokazao da će biti jedan od glavnih kandidata za novi trijumf u Australiji.

Ukoliko bi pobedio, Federer bi se okitio 18. peharom na jednom od četiri najveća turnira u svetu tenisa. Do sada, Švajcarski teniser je na prvom grend slemu trijumfovao u četiri navrata, prvi put pre čak 11 godina. Početkom 2004. godine, Federer je u finalu pobedio Marata Safina. Drugi trijumf stigao je dve godine kasnije protiv Markosa Bagdatisa, a odmah u sledećem izdanju takmičenja je ponovio isti uspeh u meču u kojem je potukao Fernanda Gonzalesa. Do svojeg poslednjeg pehara u Australiji, najuspešniji teniser moderne ere stigao je relativno davne 2010. godine. Tada je u finalu pobedio Endija Mereja. Činjenica da je Marej jedini od rivala koji se još uvek aktivno bavi tenisom dosta govori u kojoj se fazi karijere Švajcarac trenutno nalazi. On se sada sve bliže 34. rodjendanu, ali to nikako ne znači da je njegova igra na nižem nivou.

U uvodnoj konferenciji za medije Federer je upravo odgovarao na pitanje u tome u kakvoj je trenutno formi, teniser iz Bazela je poprilično optimističan. On je tada rekao kako je tokom svih godina neprestano napredavao i da mu se čini da je sada njegov servis na najvišem nivou u čitavoj karijeri. Veoma bitan razlog za to je i novi tip reketa koji je počeo da koristi pročle godine. Takođe, Švajcarac je istakao i da je slična stvar kada je u pitanju koncentracija i da je sada smireniji i fokusiraniji na igru nego ikada ranije. Ipak, ni on nije bio spreman da oceni kako sada igra svoj najbolji tenis, iako je rekao da je veoma zadovoljan formom u poslednjih šest meseci.

Takodje, Švajcarac tradicionalno igra veoma kvalitetno u Australiji. Jedan od podataka koji govori o tome je i činjenica da je Federer u prošlogodišnjem izdanju turnira napravio spektakularan uspeh kada je uspeo da se 11. uzastopni put plasira u polufinale. Na ovogodišnjem turniru u Australiji, najpoznatiji otac dva para blizanaca u svetu sporta je

potpognut trenerskim timom koji čine njegov idol iz detinjstva Štefan Edberg i Severin Luti koji je inače i glavni strateg švajcarske Dejvis kup selekcije. Inače, dodatni podstrek mogla bi da bude i činjenica da je Federer sa svojim zemljacima pre par meseci stigao do pobede u spektakularnom finalu koje se igralo u francuskom Lilu. Pobeda u ovom takmičenju jedan je od uzroka zbog kojeg je Švajcarac vrlo malo odmarao pre početka nove sezone.

Posle okončanja Dejvis kupa, Federer je igrao i nekoliko egzibicionih mečeva u Indiji, a zatim i imao vrlo naporne treninge u Dubaiju gde mu je sparing partner bio mladi Belgijanac David Gofin. Ovakav zgusnut raspored je po njegovim rečima i razlog što ovu godinu na nešto drugačiji način. Kako je sam izjavio, obično start sezone donosi odredjene nedoumice kada je forma u pitanju i potrebno je barem nekoliko mečeva da bi se došlo do prave slike o trenutnom nivou.

Ovoga puta, Švajcarac već zna da stvari dobro stoje i zato je i izjavio da je pun samopouzdanja zbog dobrih partija, iako se i požalio da zbog velikog broja mečeva zapravo nije mnogo trenirao kako bi izbegao nepotreban umor i očuvao svežinu. Još

jedna od potencijalnih prednosti koje bi mogle da dovedu do eventualnog trijumfa u Melburnu je i nešto brža podloga koja više odgovara njegovom napadačkom stilu igre u kojem su izlasci na mrežu mnogo češći nego što je to uobičajeno u tenisu koji se igra danas.

Kada je reč o mogućim poteškoćama koje bi mogle da osujete Federerov pohod na 84. titulu u profesionalnoj karijeri, jedna od glavnih je težak žreb. Osim Simonea Bolelija sa kojim će se ogledati u narednom meču, sledeći dueli bi mogli da mu donesu okršaje protiv Žeremija Šardija, Iva Karlovića, pa nakon toga i Tomija Robreda. U samoj završnici žreb ga vodi na Endija Mareja, dok bi polufinale moglo da donese duel sa Rafom Nadalom, iako se čini da taj meč i nije toliko verovatan zbog trenutne forme u kojoj se Španac trenutno nalazi. Kako ocenjuju eksperti, ova polovina žreba je znatno teža od one u kojoj se nalazi Novak Djoković.

Da li će Federer uspeti da savlada sve ove prepreke i ispiše još jednu stranici u knjizi svoje fantastične karijere, videćemo uskoro. Ono što je izvesno, je činjenica da će ljubitelji tenisa u Srbiji navijati da Federer poklekne barem u eventualnom finalu protiv trenutno najbolje plasiranog tenisera na svetu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.