Produžen mandat: Blater ponovo izabran za predsednika FIFA

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater ponovo je danas izabran za prvog čoveka te organizacije na 65. Kongresu FIFA u Cirihu.

Njemu će ovo biti peti uzastopni četovrogodišnji mandat na čelu FIFA.

 

Blater je u prvom krugu izbora za prvog čoveka FIFA dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin al-Husein dobio 73.

Za pobedu već u prvom krugu Blateru je nedostajalo sedam glasova, pa je pobednik izbora trebalo da bude rešen nakon drugog kruga glasanja. Međutim, neposredno pre početka drugog kruga Ali bin al-Husein se povukao iz trke.

Svetsku fudbalsku federaciju je u poslednja tri dana pogodio veliki korupcijski skandal. Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile sedmoricu čelnika FIFA u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111 godina dugoj istoriji svetske kuće fudbala.

BBC je danas preneo da će Evropska fudbalska unija (UEFA) tražiti da se održi vanredni kongres FIFA, a ako se 20 odsto članica složi, taj sastanak mora da se organizuje u roku od tri meseca.

Blater je 1998. godine prvi put izabran za predsednika FIFA kada je nasledio Žoaoa Avelanža. Tada je pobedio bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona. Drugi mandat Blater je dobio 2002. godine kada je dobio više glasova od predsednika Afričke fudbalske konfederacije (CAF) Ise Hajatua, a treći 2007. godine kada nije imao protivkandidata.

Švajcarac je 2011. godine četvrti put izabran za predsednika Fife i ni tada nije imao protivkandidata, pošto se predsednik AFC Mohamed bin Hamam povukao iz trke, posle suspenzije koju je dobio zbog sumnje da je umešan u korupciju.