Projektil Drinčića srušio protivnika! Crno-belima pripao 147. večiti derbi, kraj: Partizan – Crvena zvezda 1:0

Fudbaleri Partizana zabeležili su pobedu u 147. „večitom derbiju” evro golom Nikole Drinčića. Posle devet odigranih kola, ekipa Marka Nikolića nalazi se na čelu tabele sa 24 boda i utakmicom manje, dok je Crvena zvezda trećeplasirana sa 20 bodova.

Fantastičan ambijent i odličan fudbal – kratak je opis 147. „večitog derbija”. Atraktivna igra od samog starta garantovala je i kvalitetnu utakmicu – tako je i bilo…

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde su u jednom fer i korektnom duelu odmerili snage, a ispostavilo se da je ove večeri uspešniji bio domaćin.

Imali su i crveno-beli nekoliko idealnih prilika da golom zakomplikuju Partizanu igru, ali pogodak nije viđen. Na drugoj strani, crno-beli, predvođeni odličnim Škuletićem, odigrali veoma solidan meč, a inicijativa koju su imali od prvog minuta isplatila se tek u 77. kada je iz slobodnog udarca Nikola Drinčić zatresao mrežu Crvene zvezde.

Najava i tok meča:

Fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svetu, uvek dobija posebnu draž kada se u utakmici sastaju najveći rivali jedne zemlje. Baš tako je i u Srbiji. Danas se nastavlja priča koja traje dugih 67 godina (prvi derbi odigran je 5. januara 1947. godine), a večeras će 147. put Partizan i Crvena zvezda odmeriti snage.

Pročitajte više o derbiju u našem specijalu: Dnevnik večitih rivala: Šta sve (ne)znate o Partizanu i Crvenoj zvezdi?

 

Crno-beli u utakmicu ulaze posle sedam uzastopnih pobeda u prvenstvu i nalaze se na prvom mestu tabele sa 21 bodom i mečom manje od Crvene zvezde, koja sa 20 bodova zauzima treće mesto. Drugoplasirana na tabeli je ekipa Vojvodine.

Uoči susreta sa najvećim protivnikom, trener lidera Jelen Super lige, Marko Nikolić, izjavio je da su šanse u derbiju uvek podjednake i da današnji duel sa Crvenom zvezdom neće rešiti prvenstvo:

– Derbi je najveći praznik našeg fudbala. Želimo da odigramo kvalitetno. Uvažavamo Crvenu zvezdu, ali mene jedino zanima igra Partizana. Ova utakmica ne odlučuje ništa, tek smo na trećini prvenstva i sve je moguće – kaže Nikolić.

Na drugoj strani Topčiderskog brda nadaju se pobedi, ali isto tako Nenad Lalatović poručuje da je najvažnije da Zvezda ne izgubi:

– Najbitnije je da ne izgubimo utakmicu. Ipak, Zvezda uvek ide na pobedu. Više bih voleo da uzmemo tri boda, nego bod, ali je bitno da se ne izgubi. Siguran sam da će moji igrači dati maksimum da osvoje tri boda. Nadam se lepom ambijentu, punom stadionu, velikoj podršci Delija i pobedi – jasan je Lalatović

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 1:0

Stadion Partizana u Humskoj. Sudija: Milorad Mažić. Strelci: 77. minut Drinčić 1:0 (Partizan)

Pogledajte startnu postavu oba tima:

* Pre početka utakmice navijači su se sukobili na istočnoj tribini, došlo je do tuče, a potom i do paljenja jednog dela tribine bakljama.

Do sukoba je došlo kada su pristalice Partizana krenuli prema „severu”. Došlo je do verbalnog prepucavanja, a potom su bačene tri baklje ka „istoku”.

Navijači crno-belih odmah su uzvratili, ali su pripadnici Žandarmerije brzo intervenisali i sprečili veći incident.

PRVO POLUVREME: Partizan – Crvena zvezda 0:0

Fantastičan prizora viđen je na stadionu u Humskoj pre početka meča. Prelepa koreografija Grobara na južnoj tribini, dok su Delije priredile šou sa bakljama…

Meč je počeo. Prvi pokušaj viđen je već u prvom minutu. Odličan napada Partizana, Škuletić je uputio šut, koji na kraju nije bio precizan. Lopta je završila pored desne stative…

Utakmicu su mnogo sigurnije otvorili domaći igrači. Ipak, Zvezda je sa dobrom organizacijom u odbrani sprečavala da crno-beli dođu do eventualnog pogotka.

Prvi korner na meču viđen je u petom minutu. Lazović je poslao nisku loptu na prvu stativu, ali akcija nije realizovana. U nastavku dobar napad Crvene zvezde, sjajan pas mladog Ristića, ali Lazović nije uspeo najbolje da prihvati loptu. Rezultat ostaje nepromenjen. Uzvraća i Partizan. Opasan napad crno-belih, lopta za Škuletića sa leve strane, ali gosti izbacuju u aut. Veoma dinamičan početak…

PREKID: Mažić je zautavio meč zbog velikog dima koji je napravila bakljada na južnoj tribini.

Utakmica je nastavljena. Posle dima i bakljade, kao da je pao ritam u igri. Dosta prekida i „secakanja” igre. Partizan je pojačao pritisak, a Zvezda je napadala protivnika već na polovini terena, gde je pokušavala da ga zaustavi.

Otvorio se prostor za štopera Partizana, Ćirkovića, koji je odlično povukao ka golu Crvene zvezde, uputio je jak šut. Rajković boksuje, a lopta stiže do Škuletića, koji iz okreta upućuje neprecizan šut – lopta završava pored gola.

Dve veoma dobre šanse za klub iz Humske. Partizan je nastavio sa „atacima”…

26. minut – Fantastična kontra Crvene zvezde. Odličnu šansu propustio je Luka Jović. Bosančić je fantastično povukao kontru, proigrao na desnoj strani Lazovića koji iz prve gura loptu po zemlji na peterac, Jović je bio sam, ali šutira iznada gola.

** LEPŠA STRANA DERBIJA: Navijačko rivalstvo ne može ništa da sruši (FOTO) **

Jović opet propušta šansu! Bosančić je sjajno proigrao saigrača kroz odbranu crno-belih, mladi napadač Crvene zvezde je imao otvoren prostor za šut, ali je loše zahvatio loptu.

U završnici prvog poluvremena igra crveno-belih sve bolja. Zvezda pritiska protivnika, koji se (za sada) odlično brani. U 41. minutu videli smo još jedan opasan napad gostujućeg tima. Pečnik nije lepo zahvatio loptu, pa je uputi loš šut, koji je izboksovao Lukač. Ekipa Nenada Lalatovića sve opasnija.

Zahuktalo se u završnici prvog dela. Partizan je ponovo organizovao solidan napad. Škuletić je uzvratio s druge strane, pošto su crveno-beli izbacili loptu iz kaznenog, Drinčić je vraća u srce šesnaesterca, napadač crno.belih sjajno skače i šutira snažno glavom, ali preko gola. Odmah se otvorila i nova šansa za Zvezdu. Opet centaršut sa leve strane na drugu stativu, loptu je dočekao Pečnik i veoma dobro šutirao pod prečku, ali Lukač izbacuje u korner. Ipak, to je sve što smo videli do odlaska na odmor. Sve u svemu, veoma solidan derbi, otvorena igra sa obe strane odlična je uvertira i za preostalih 45. minuta.

DRUGO POLUVREME: Partizan – Crvena zvezda 0:0

Dinamično i u nastavku. Otvorena igra sa obe strane. Odličan napad organizovao je Partizana. Škuletić je probio po levoj strani, ušao u kazneni prostor, proigrao je Lazovića na penalu, ali je lopta išla iza leđa našeg reprezentativca. Ubrzo Branko Ilić propušta gol šansu! Volkov je ubacio loptu iz auta, Škuletić i Grbić glavom prebacili loptu na drugu stativu, na nju je natrčao Branko Ilić koji šutira iz prve, ali preko gola.

S druge strane dobra kontra Crvene zvezde, povukao je kroz sredinu Pečnik između trojice igrača Partizana, na vreme proigrao Bosančića na desnoj strani, on iz prve traži Jovića na petercu, ali Ćirković interveniše. U nastavku kontra i crno-belih. Lazović je ubacio loptu sa desne strane, Škuletić je pobegao čuvaru i uspeo da šutira u padu, ali opet preko gola…

56. minut – Prva izmena na meču. Mladi Andrija Živković ulazi umesto Petra Grbića.

Mažić ponovo prekida meč zbog dima na južnoj tribini.

Utakmica se nastavila. Još jednom odličan Škuletić nastavlja sa pretnjama. Napadač Partizana je našao prostor za šut na levoj strani, konačno šutirao u okvir gola, ali je Rajković bio oprezan.

65. minut – Prva izmena i u Zvezdi. Izlazi mladi Jović, ulazi iskusni Đorđe Rakić.

71. minut – Druga izmena u Partizanu. Izlazi Saša Ilić, ulazi Danilo Pantić.

I ponovo Škuletić! Lice u lice sa golmanom Rajkovićem, ali šutira direktno u njega. Izvanredna šansa, koja je opet neiskorišćena.

Lazić ruši Lazovića van kaznenog, Mažić je dosudio slobodan udarac za crno-bele.

GOOOOOOL 1:0 – Nikola Drinčić! Majstor za slobodnjake, a taj epitet potvrdio je i večeras! Vezni igrač je poslao pravu „bombu”  sa ivice kaznenog prostora pored živog zida po sredini gola, Rajković je pokušao da boksuje loptu, ali od jačine udarca nije uspeo da joj promeni pravac, pa je ona završila u mreži!

Domaćin je nastavio da vrši pritisak…

U 90. minutu igre Nikola Drinčić napustio je teren, a umesto njega ušao je Marković.

Do kraja meča videli smo još nekoliko šansi Škuletića, Zvezda se branila… Domaćin je kontrolisao igru i nije previše rizikovao. Meč je završen rezultatom 1:0 u korist Partizana.