Protiv moćne ‘Furije’ više se nije moglo, u osmini finala na Grke! Srbija – Španija 73:89

Košarkaška reprezentacija Srbije u poslednjem petom kolu grupne faze takmičenja u okviru A grupe poražena je od Španije sa 89:73 (34:20, 20:15, 17:21, 18:17). Naš tim će u osmini finala Mundobasketa u nedelju igrati protiv Grčke.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića pretrpeli su treći poraz i zauzeli četvrto mesto u grupi, pa će u osmini finala igrati sa pobednikom B grupe, Grčkom, koja je u direktnom okršaju bila bolja od Argentine (79:71).

Nemanja Bjelica bio je najbolji u sastavu Srbije sa 19 poena i 10 skokova, Teodosić je dodao 10 poena i 3 skoka, a Raduljica je 13 poena i 4 skoka. Špance je predvodio Pau Gasol sa 20 poena i 4 skoka, Rubio je uz 12 poena imao 6 asistencija i 4 skoka, a Mark Gasol dodao je 11 poena i 8 skokova.

Utakmica osmine finala Mundobasketa između Srbije i Grčke igra se u nedelju u Madridu.

Najava i tok meča:

Izabranici Aleksandra Đorđevića će i ukoliko naprave veliko iznenađenje u osmini finala igrati protiv pobednika meča između Argentine i Grčke, dok će domaća selekcija igrati protiv Senegala.

Naš tim u dosadašnjem toku grupne faze ima po dve pobede i poraza, dok domaća selekcija igra furiozno i do sada ima sva četiri trijumfa.

 

Prva četvrtina – 20:34; Španci furiozni na startu, Pau Gasol i Navaro po 10 poena

Rudi Fernandez je odmah na startu pogodio trojku, da bi u kontri u narednom napadu Mark Gasol ”zakucao” – 0:5. Prve poene za naš tim postigao je Raduljica sa linije slobodnih bacanja – 2:5. Srpski centar je potom sjajno asistirao Markoviću pod košem, da bi Birčević doveo naš tim u prednost  – 6:5. Usledila je trojka Marka Gasola, a Raduljica je sjajnim fejd-ouvejom poravnao – 8:8. Bravo, van linije 6,75 precizan je bio Birčević, a pogodio je i Teo posle sjajnog driblinga – 13:12.

Svoje sjajno umeće pokazao je Navaro kada je pogodio trojku kada to niko nije očekivao, ali i mi imamo našeg majstora: revanširao se Teo istom merom – 16:17. Špance služi šut u prvoj deonici, skoro sve im ulazi. Pogodio je i Riki Rubio – 16:21. Zbog prigovora Teo je dobio tehničku što je sa bacanja Rubio kaznio – 16:23. Naši su preko Bjelice i Krstića promašili dva zicera, što je nemilosrdni Navaro umeo da kazni – 16:28.

Jedna od prepoznatljivih akcija Furije završena je zakucavanjem Pau Gasola, a u strelce se kod nas upisao Bjelica – 18:30. Poslednje poene u četvrtini postigao je stariji Gasol – 20:34.

 

Druga četvrtina – 15:20; Španci seju strah, sve im polazi za rukom

Bogdanović je ovu deonicu otvorio trojkom, a potez utakmice svakako je prikucavanje Bjelice. To nam nije ništa značilo, Španci i dalje igraju svoju igru i vratili su se na prednost iz prve četvrtine – 25:41. Usledile su dve trojke srpskih košarkaša, a precizni su bili Teo i Bogdanović – 31:41. Mekana ruka Raduljice spustila je prednost Furije na ispod deset – 33:41.

Špancima nije trebalo puno da vrate prednost, prosto neverovatno kako to lako čine. Precizni Kalderon i prebrzi Ljulj opet su digli prednost – 33:48. Ijaooo, pa šta rade momci sa Iberijskog poluostrva! Rubio je sa devet metara digao alej-up Fernandezu, a ovaj je moćno zakucao – 35:52. Dok kraja poluvremena Furija je otišla na ”plus 19” – 35:54.

Treća četvrtina – 21:17; Španci usporili, razigrao se Bjelica

Ono što je kuriozitet jeste činjenica da glavni ”arhitekta” igre Španaca, Riki Rubio. imao veoma zapaženu ulogu i u defanzivnim zadacima. Veoma moćan igrač. I drugo poluvreme Furija je udarnički krenula – 37:62. Međutim, Raduljica i Bjelica uspeli su da smanje – 41:62.

Kada ostavite samog Navara na trojci, znate šta vam sledi – 41:65. Sa druge strane, prvi dvocifren u našem timu je Raduljica koji je lepo zakucao na asistenciju Bjelice – 45:67. Nemanja Bjelica se razigrao, ubrzo je pogodio za tri poena – 48:67.

Raduljica je pokazao da može da se nosi sa Ibakom, još jednim poznanikom iz NBA lige, koga je sjajno nadmudrio leđnom igrom, usledilo je lepo polaganje Teodosića, da bi Štimac pored Ibake spustio razliku na 56:71 za kraj ove deonice.

Četvrta četvrtina – 17:18; Đorđeviću druga tehnička i isključenje

Dobro je ušla Srbija u poslednji kvartal. Najpre je Štimac pogodio pod košem, a iz ”ćoška” precizan je bio Simonović – 61:74. Bravo za Bjelicu, igra sjajno večeras! Pogodio je ”dva plus jedan” i smanjio rezultat – 64:74. Riki Rubio sa polu distance i Mark Gasol očas posla su vratili prednost svom timu – 66:80.

Arbitar iz SAD po imenu Džordan toliko je izveo iz takta svojim odlukama našeg selektora Đorđevića, da mu je na kraju pokazana i tehnička greška. Ruku na srce, taj sudija je zalutao na Mundobasket, ali to ne umanjuje fantastičnu partiju Španije. Rejes je pogodio jedno od dva bacanja – 67:87.

U samom finišu se bespotrebno zakuvalo na parketu. Epilog je bio obostrana tehnička selektorima u poslednjim sekundama, a kako je Đorđeviću bila druga, utakmicu je završio iza klupe zbog isključenja.

Španci su na kraju susret rešili u svoju korist sa 89:73.