PRŠTI SEVER, RADUJE SE JUG: Ovo su EVROGOLOVI sa ‘večitih’ derbija koji su obišli svet!

Večeras će, na stadionu „Rajko Mitić” od 18 časova, Crvena zvezda i Partizan odigrati 148. „večiti” derbi. Utakmica koja donosi mnogo uzbuđenja, jer će njen rezultat i te kako imati uticaj na pitanje ko će biti ovogodišnji šampion Srbije.

Zbog ogromnog rivalstva ova dva kluba, dan kada se igra derbi u našoj zemlji predstavlja praznik. Sve staje, svi su euforični i nestrpljivi. 

 

U susretu večerašnjem okršaju Crvene zvezde i Partizana odlučili smo da vam izdvojimo najbolje golove iz 147. odigranih prvenstvenih mečeva i nezaboravne trenutke koji su obeležili istoriju duela večitih srpskih rivala.

Nekako je najlakše da krenemo od Nikole Drinčića, jer su sećanja i dalje sveža. Partizanov fudbaler je odlučio ishode dva poslednja derbija. Pogledajte njegove majstorije kojih se Grobari rado sećaju.

I 144. večiti derbi dobro pamte navijači Partizana. Te 2013. godine, Miloš Jojić je golom u poslednjem minutu crno-belima doneo 25. šampionsku titulu.

Da je pitanje pobednika u mečevima srpskih rivala neizvesno do samog kraja, potvrdio je i Nemanja Kojić kada je u 146. derbiju, po ugledu na bivšeg saigrača, zatresao mrežu u samom finišu utakmice.

Stefan Jovetić je sada član Premijer lige i bogatog Mančester Sitija, ali navijači Partizana i dalje pamte golove i sve ono što je postigao za njihov tim. U meču na stadionu u Humskoj, koji je završen sa 2:2 (to je bio 131. „večiti” derbi, 29. septembar 2007.) Jovetić je bio strelac prvog gola za Partizan, a u toj sezoni počeo je šampionski niz crno-belih koji je trajao sve do prošle godine.

Naravno i Zvezda ima svoje heroje. Setimo se one prilično blede utakmice, 15. oktobra 2005. godine, kada se igrao 125. duel. Crveno-beli su slavili sa 2:0, a posebno interesantan gol je postigao Marko Perović. Kontru je „izgurao” sam i mrežu zatresao u 90. minutu.

Prvi meč bez prisustva publike Zvezda i Partizan su odigrali u martu 2008. godine. Crno-beli su tada poveli već u trećem minutu, ali onda je usledio preokret koji je „bombom” iz slobodnjaka započeo Dejan Milovanović. Crveno-beli su na kraju slavili sa 4:1!

U 142. derbi, koji je odigran 5. maja 2012. godine, Crvena zvezda je ušla sa nizom od devet mečeva bez pobede nad „večitim” rivalom. Međutim, to je bio dan kada su se crveno-beli konačno radovali i to u Humskoj. Trijumf u trećem minutu nadoknade doneo je Brazilac – Kadu. Iako njegov pogodak nije promenio stanje na tabeli, i te kako je uticao na raspoloženje Delija i prekida loše serije sa Partizanom. 

Jedan od najlepših mečeva 21. veka, Zvezda i Partizan su odigrali u novembru 2012. godine (143. derbi). Tada je viđeno čak pet golova, a posebno zanimljiv bio je pogodak Filipa Kasalice. On je svom timu doneo izjednačenje efektnim volejem posle centaršuta. Klub iz Ljutice Bogdana je pobedio rezultatom 3:2, ali je šampion te sezone bio Partizan.

Sa istog derbija izdvajamo i pogodak Luke Milivojevića koji je Zvezdi doneo novo izjednačenje, i koji je prestavljao uvertiru za preokret i pobedu. Bila je to čarobna noć za crveno-beli tim i njihove navijače. Tog dana se i Dragan Džajić, posle dugo vremena, vratio u klub, kao predvodnik nove uprave.

U narednom video snimku možete videti kompalaciju 25 golova iz 141. „večitog” derbija. Između ostalog, izdvojeni su pogoci koje su za Zvezdu postigli: Dejan Stanković, Nikola Žigić, Robert Prosinečki, Ivan Toplak, Ilija Ivić, Dragan Stojković, Siniša Mihajlović, Dušan Andrić, Dušan Savić, Dragan Džajić

Dok su za Partizan strelci bili: Đorđe Tomić, Rahim Beširović, Girgi Hristov, Dragan Mance, Mateja Kežman, Niša Saveljić, Kleo, Almami Moreira, Antonio Rukavina, Momčilo Vukotić, Radosav Petrović… Uživajte!