Prvaka Srbije u fudbalu određuje i – žreb?!

Mnogo još ima da se igra u fudbalskom prvenstvu Srbije, još po sedam utakmica čeka i vodeću Crvenu zvezdu i branioca titule, Partizan koji trenutno zaostaje tri boda. Pa opet, kako će kroz dve sedmice upravo Partizan biti domaćin večitog derbija, Blicsport je pripremio odgovor na pitanje svih zainteresovanih - šta će odlučiti ako dva tima završe šampionat sa istim brojem bodova?

Naravno, u mislima svih koji ovih dana „čekaju titulu” ne postoji ni najmanja mogućnost da „naša Zvezda može da poklekne u derbiju”, baš kao što svi oni kojima je crno-belo najdraža kombinacija boja ne mogu ni da zamisle „da Zvezda ne padne na našem stadionu”.

Tada, u tom derbiju, možda stvarno padne odluka o šampionu, a možda i ne. Mi ćemo se sada pozabaviti teoretskim mogućnostima.

Ima ih mnogo, a držaćemo se onoga što propisuju „Propozicije takmičenja Superlige”, i to nakon što napišemo sledeće, trenutnu situaciju na tabeli:

Mečevi Pobede Remi Porazi Dati golovi Primljeni golovi Bodovi
Crvena zvezda  23 18 2 3 51 20 56
Partizan  23 16 5 2 44 16 53

U pomenutim Propozicijama piše da, ako se radi o utvrđivanju plasmana timova koji odlučuju o prvaku, ili o mestu koje vodi na evro-scenu ili u niži rang tamičenja, naravno – prvo odlučuje broj osvojenih bodova. No, u slučaju istog broja osvojenih bodova dva ili više timova – „plasman na tabeli se sačinjava na osnovu dodatne pomoćne tabele od rezultata koji su postignuti u međusobnim susretima odnosnih timova u prvenstvu”. I to ovako:

Pročitajte još

Zvezda vratila još jedan dug, uz šou Lazovića nokautiran ČukaričkiPartizan uz povrede Lazovića i golmana Lukača nastavio poteru za Zvezdom

„Plasman na dodatnoj – pomoćnoj tabeli, utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih golova. Ako je i ova razlika jednaka odlučuje veći broj postignutih golova u gostima (kada je u pitanju tabela od dva kluba), odnosno veći broj postignutih golova (kada je u pitanju tabela od 3 ili više klubova), a ako je i dalje isti skor, odlučuje gol razlika sa glavne tabele, a ako je i ona ista odlučuje veći broj postignutih golova”, da citiramo Propozicije.

Konkretno, prevedeno na jezik prakse, ako „večiti” završe prvenstvo sa istim brojem bodova, prvo odlučuje ko je osvojio više bodova u derbijima (prvi je rešila Zvezda u svoju korist sa 1:0, drugi tek treba da se odigra), zatim ko je sa kolikom gol-razlikom završio taj dvomeč (kao da se radi o nokaut fazi nekog evro-kupa), a zatim, ako je i to isto (ukoliko Partizan pobedi u derbiju sa jedan razlike), gleda se ko je dao više golova (u derbijima, naravno).

No, ako Partizan dobije derbi sa 1:0, a „večiti” završe takmičenje sa istim brojem bodova, onda odlučuje ukupna gol-razlika (a ako je ona ista, npr. +20 i +20, gleda se ko je dao više golova).

Gol-razlika je trenutno malo na strani Zvezde: njena je 51:20 (tj. +31), a Partizanova 44:16 (+28).

No, ako bi se desilo i da Partizan pobedi Zvezdu u derbiju sa 1:0, i da timovi na kraju sezone završe sa istim brojem bodova i apsolutno istom gol razlikom, onda Propozicije predviđaju da se odigraju dva dodatna meča, po „dvostrukom kup sistemu”, dakle u Humskoj i na Marakani.

Tu tek postaje zanimljivo, jer – ako se obe te utakmice za titulu završe identičnim rezultatima, nema produžetaka i penala. Propozicije, naime, predviđaju sledeće:

„Ako se ni na ovakav način ne može doći do rešenja, onda će se pitanje pobednika utvrditi putem žreba, koji sprovodi nadležni takmičarski organ”.

Žrebom do titule i odlaska u kvalifikacije za Ligu šampiona, zamislite…

Zvuči ludo, da. Ali je, bar teoretski, i to moguće.