Prvi poraz crveno-belih na Jadranu, Radonjić isključen u Novom Mestu! Krka – Zvezda 77:67

Košarkaši Crvene zvezde Telekom pretrpeli su prvi poraz u regionalnom takmičenju tek u 21. kolu pošto ih je savladala Krka sa 77:67 (25:13, 16:19,16:20, 20:15).

Crveno-beli su u Novom Mmestu apsolutno zasluženo pretrpeli prvi poraz u sezoni u ABA ligi. Košarkaši Zvezde osim početnog vođstva od 3:0 više nijednom na meču nisu imali prednost.

Od starta se videlo da su Beograđani pomalo i istrošeni zgusnutim rasporedom ove sezone, a trebalo bi napomenuti da zbog povreda nisu igrali Nemanja Dangubić i Stefan Jović.

Takođe, jedan od razloga bled izdanja leži u činjenici daje MVP Evrolige, Boban Marjanović, svoje prve koševe ubacio tek u finišu treće četvrtine.

Zanimljivo je da je beogradskom sastavu na ovom meču suđeno čak pet tehničkih grešaka. Po dve su zaradili Lazić i Radonjić koji su morali da napuste teren, a jednu je dobio i Vilijams.

U redovima Crvene zvezde najbolji je bio Čarls Dženkins sa 13 poena, jedan manje je dodao Markus Vilijams, ali je imao šut iz igre 5/18, uz sedam asistencija. Po deset poena upisali su Nikola Kalinić, koji je imao i devet skokova, i Jaka Blažić.

Krku je do trijumfa predvodio Jasmin Hukić sa 20 poena i devet skokova, Kristofer Buker je imao 18 poena i šest skokova, a Malkolm Armsted isti broj poena, uz sedam asistencija.

Košarkaši Crvene zvezde u narednom kolu, 16. februara, dočekuju Cedevitu, dok Krka dva dana ranije gostuje Mega Leksu.

 

Najava i tok meča:

Zanimljivo je istaći da se među putnicima za Novo Mesto našao talentovani junior Aleksandar Aranitović, koji je tek napunio 17 godina.

Zvezda u dosadašnjem delu regionalnog takmičenja ima besprekoran učinak. Sa 20 pobeda, bez ijednog poraza u dosadašnjem delu sezone, crveno-beli su rekorderi po broju uzastopnih trijumfa u ABA ligi.

Prva četvrtina – 25:13; Buker nezaustavljiv, Slovenci sve pogađaju

Posle neverovatne Zvezdine revije promašaja za tri poena na evroligaškom meču protiv Žalgirisa, prvi šut u Novom Mestu van linije 6,75 je ušao, a pogodio je Markus Vilijams. Sa druge strane, odlično je krenuo Kris Buker koji je posle tri minuta već imao sedam poena – 7:5.

Marjanović je svoja dva uvodna pokušaja pod košem promašio, a posle trojke Jasmina Hukića Krka je nenadano vrlo brzo došla do ”plus 7” – 12:5. Početna konfuzija u redovima crveno-belih je nastavljena, a loptu je izgubio Vilijams. Američki plej je potom u jednom napadu vezao dva promašaja za tri poena, a Armsted je to kaznio – 14:5.

Kapiten Mitrović je uspeo da smanji posle ubačene trojke, a Buker i Kastrati su domaćinu doneli dvocifrenu prednost18:8. Krka u uvodnoj deonici ubacuje skoro sve što uputi ka košu, a najviše se istakao Kris Buker koji je u tom periodu ubacio već 11 poena.

Do kraja četvrtine Blažič je pogodio trojku, Dženkins dva bacanja, ali je Krka imala ”plus 12” – 25:13.

 

Druga četvrtina – 16:19; Tehnička Radonjiću, Marjanović i dalje bez koša

Ovu deonicu Zvezda je otvorila sa dva zakucavanja. Najpre je Cirbes uzdrmao obruč, da bi posle kontre atraktivan bio i Kalinić – 25:17. Taman kada je delovalo da crveno-beli ulaze u ritam, Vilijamsu je dosuđena tehnička zbog odgurivanja Rojca. Umesto šanse da gosti dodatno priđu, domaćini su otišli na ”plus 11” – 30:19.

Usledio je ”atomski minut” beogradskog kluba! Sjajna odbrana crveno-belih omogućila je napadu da napravi veliku seriju od 9:0, pa je tim sa Malog Kalemegdana sada na samo ”minus 2” – 30:28.

Opet su pali u igri Beograđani u tim trenucima, a Krka je strpljivom igrom uspela da vrati prednost koju je imala – 37:28. Jasmin Hukić je u poslednjim sekundama napada izbacio loptu praktično iz očaja, ali, ona je pronašla svoj put do dna mrežice za novo ubedljivo vođstvo – 40:28.

Zvezda je posle dva ubačena bacanja Dženkinsa ukrala loptu i bila u kontri, no faul u napadu je dosuđen Laziću. Ta sudijska odluka je izvela iz takta Dejana Rradonjića koji je zbog oštrih protesta dobio tehničku, a Hukić je pogodio jedno bacanje – 41:30.

Zanimljivo je da Boban Marjanović u prvom poluvremenu nije ubacio nijedan poen i tu bi, između ostalog, trebalo tražiti razloge za vođstvo Krke od 41:32.

 

Treća četvrtina – 16:20; Zvezda se primakla, Lazić isključen

Za navijače beogradskog kluba optimistično je krenula ova deonica. Dženkins je bio precizan sa poludistance, Vilijams je ubacio trojku, a rezultat je bio smanjen na ”minus 4” – 41:37. Doslednost u igri je nešto što ne karakteriše crveno-bele košarkaše na ovom meču, pa je tako Krka vrlo brzo uzvratila serijom od 7:0 za 48:37.

Petu trojku na ovoj utakmici za Zvezdu ubacio je Kalinić – 48:40. Istrošenog Marjanovića minutažom na terenu odmenjuje Cirbes, a Nemac to koristi – 52:44. U 28. minutu meča u strelce se upisao Lazić, a već u sledećem napadu protivničkog tima zaradio je tehničku jer je, prema mišljenju arbitara, simulirao faul. Armsted je ubacio bacanje, a posle koša Vangmenea rezultat na semaforu bio je 55:46.

Sudije su potom dosudile obostranu tehničku grešku Laziću i Bukeru, a to znači da je za Srbina ovaj meč okončan. Konačno je pogodio i Marjanović, prvo pod košem, a odmah posle toga i sa bacanja  55:50.

Koševima Blažiča i Bukera treća četvrtina je završena rezultatom 57:52.

 

Četvrta četvrtina – 20:15, Isključenje zaradio i Radonjić, Krka slavila

Evo nade za Beograđane, posle tojke Nikole Kalinića sada je samo ”plus 2” za domaći tim – 57:55. Neverovatno šta sviraju sudije u ovim trenucima, svoju drugu tehničku grešku zbog prigovora zaradio je i Dejan Radonjić – 58:55.

To je trebalo Zvezdi, raspoloženi Jaka! Blažič je u jako bitnim trenucima bio precizan van linije 6,75 za minimalnu prednost Krke – 60:59. Imali su gosti i napad za potpuni preokret, no Marjanović je načinio grešku u koracima. To je u narednom napadu trojkom kaznio Armsted – 63:59.

”Rasturio” je potom obruč Blažič strahovitim zakucavanjem za 63:61, ali su Armsted novom trojkom i Vangmene sa poludistance vratili prednost – 68:61. Evidentno je da Bobi Marjanović nije ušao u meč kako bi trebalo: vezao je nekoliko pomašaja, a imao je i izgubljenu loptu. Vangmene je to kaznio da svom timu donese ”plus 9” – 70:61.

Kastrati i Hukić su na dva i po minuta pre kraja praktično stavili tačku na meč i pravo čudo bi trebalo da se dogodi da Zvezda izbegge prvi poraz u ABA ligi ove sezone – 77:62.

Zvezda je do kraja uspela da smanji poraz – 77:67.