Prvo obraćanje Stojkovića posle povratka iz Katara: “U martu se vraćamo na pobednički kolosek”

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi obrazložio je svoje viđenje učešća reprezentacije na Svetskom prvenstvu. Naglasio je da nema razloga da se stidi, da su igrači dali svoj maksimu. Piksi je najavio da se Srbija vraća na pobednički kolosek već u martu kada počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

screenshot/youtube.com/FSS

– Najteže mi je do sada pao drugi gol od Švajcarske jer sam znao da to mnogo menja stvari, pogotovo što smo spremili dvostruku izmenu na poluvremenu. Ipak neke se stvari dese koje ne očekujete, opet jedna naivnost u defanzivnom smislu nas je koštala tog gola.

Nama je, da bi napravili uspeh na nekom takmičenju, potreban kontinuitet. On nosi iskustvo koje je presudno za tako nešto. U martu se već vraćamo na pobednički kolosek. Srbija će posle više od dve decenije otići na Evropsko prvenstvo.

Treba biti realan, mi do sada ništa nismo postigli na nivou velikih takmičenja, zato sam rekao da je sam plasman na ta prvenstva veliki uspeh. 

Ciklus je završen, rezime je napravljen, nije sve crno idemo dalje. Jeste da smo primili osam golova ali smo dali pet, što je skoro dva po utakmici. Dodaću da smo ušli i u A diviziju Lige nacija što je dodatni pokazatelj da naš fudbal napreduje – rekao je selektor.

Stojković kaže da je reprezentacija trebalo da pobedi Kamerun ubedljivim rezultatom.

– Realno je bilo za 4, 5, 6 prema 1. Dominirali smo do njihovog drugog gola. Mi smo se branili, ali smo previsoko izašli bez potrebe ili instrukcije sa klupe.

Taktički promašaj otvaranja prostora za kontranapad, poklon. To je greška našeg tima. Nismo bili dovoljno inteligentni i takve kardinalne greške te koštaju. U tom trenutku se nije videla opasnost po naš gol. Kamerun se predao tad. Imali smo sredinu terena pod kontrolom. Takve vrste grešaka su neprihvatljive na ovom nivou.

Taj visok pritisak na 3:1, igrač Kameruna je sam s loptom u nogama, a s njom može jedino dugu loptu da pošalje, što je najveća opasnost. Tad umesto izlaska treba da se vraćate. Početnika greška. Kamerun nije bio bolji od nas. Sami smo krivi što nismo pobedili – navodi Stojković.

Selektor navodi da se reprezentacija susrela sa brojnim problemima, ali je uprkos svemu, prema njegovom mišljenju, dostigla trenutni maksimum.

– Ne možete da zamislite koliko mi je teško palo da vidim povređene fudbalere na treningu. Pogotovo jer sam znao kakva su očekivanja nacije.

Za radikalne poteze usled povreda nije bilo vremena, mi od sudbine nismo mogli da pobegnemo. Mi smo imali lažnu nadu da će sve biti dobro, da će se igrači oporaviti. Ja sam bio ubeđen da su svi u stroju i bili spremni da mi bi grupu prošli, uveren sam ne sto, već hiljadu posto.

Nemačka, Danska, Belgija, Urugvaj takođe su završili prvenstvo pre vremena. Sramota je kad se ne boriš, ne trčiš i kada se ponašaš kabadahijski. Mi smo naš maksimum dostigli i ja sam sa time zadovoljan. Oni su u kvalifikacijama pokazali više nego što sam od njih tražio.

Mi nećemo dozvoliti da ih neko vređa i omalovažava njihove uspehe. Mi ćemo se truditi da donesemo novi uspeh Srbiji, a to je plasman na Evropsko prvenstvo – kaže Stojković.