Rastanak posle dve decenije: Ovako se Roman Abramovič oprostio od Čelsija

Roman Abramovič, dosadašnji prvi čovek londonskog Čelsija, napustio je ovaj klub.

Foto: screenshot/youtube.com/Sky Sports News

Abramovič se oglasio zvaničnim saopštenjem koje je preneo Čelsi, u kom je pojasnio motiv za ovu odluku:

– Tokom perioda od 20 godina na čelu Čelsija, sebe sam video kao čuvara kluba, čiji zadatak je da se pobrine da su svi uspešni koliko jesu danas, ali i da gradi budućnost, dok igra pozitivnu ulogu u zajednici. Uvek sam interes kluba stavljao na prvo mesto. Ostajem veran tim vrednostima. Zbog toga sam brigu o Čelsiju prebacio na Čelsijevu dobrotvornu fondaciju.

Verujem da su oni u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača – navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu “plavaca”.

Abramoviču je oduzeto pravo da boravi na teritoriji Velike Britanije, nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu zbog bliskosti sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

U međuvremenu, oglasila se i njegova ćerka Sofija, koja je na Instagramu napisala da je “najveća i najuspešnija laž propagande Kremlja da većina Rusa stoji uz Putina”.

Abramovič je Čelsi kupio u julu 2003. godine po ceni od 140 miliona funti, a pod njegovom “palicom” napravljeni su neki od najvećih uspeha u istoiji kluba – nakon pola veka “suše” 2005. je osvojena prva šampionska titula, potom su usledile još četiri, na to je dodato pet trofeja u FA kupu, tri Liga kupa, dva Komjuniti šilta, dve titule prvaka Evrope, dve pobede u Ligi Evrope, jedna u Superkupu Evrope, kao i na Svetskom prvenstvu za klubove.