Raste broj zaraženih u Pekingu: Olimpijci pozitivni na kovid takmiče se pod jednim uslovom

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu imaju velikih problema, ne samo zbog loših vremenskih uslova na borilištima, već i zbog sve većeg broja učesnika zaraženih korona virusom. 

Foto: screenshot/youtube.com/Eurosport

Kao i na drugim velikim takmičenjima, kovid kroji liste učesnika u gotovo svakom sportu, ali predstavlja i uzrok nekih neočekivanih i krajnje upitnih situacija.

Testiranja učesnika i ljudi koji su u organizaciji igara počela su 23. januara i od tada je registrovano više od 300 pozitivnih slučajeva, uz preko 600.000 izvršenih testova.

Poslednja u nizu koja je dobila pozitivan rezultat jeste Tajli Gil, članica australijske karling reprezentacije, koja se takmiči u paru sa Dinom Hjuitom.

Njih dvoje postali su prvi Australijanci u istoriji koji će se takmičiti u karlingu na ZOI, ali ih su ih loše vesti sačekale po dolasku u Peking. Gilova je dobila pozitivan nalaz po sletanju u Kinu, ali su sledeća dva bila negativna i dozvoljeno joj je da se takmiči.

U nedelju je ponovo bila pozitivna i Australijancima je naloženo da napuste takmičenje i vrate se u svoju zemlju. Međutim, medicinska komisija olimpijskih igara analizirala je njene rezultate i odlučila da ona upada u “dozvoljeni opseg” i ne predstavlja rizik.

Australijski olimpijski komitet (AOC) dobio je mejl od Sistema javnog zdravlja Kine da njih dvoje mogu da nastave sa učešćem uz restrikcije bliskih kontakata. Oduševljeni smo zbog Tajli i Dina i drago mi je da je naša uprava nastavila da pritiska ovaj slučaj, pošto im je prethodno saopšteno da neće moći da se takmiče –  istakao je šef australijske misije Džef Lipšut.

Australijski reprezentativci u karlingu dobili su “zeleno svetlo” i nastaviće takmičenje protiv Švajcarske u nedelju.

To nije jedini slučaj da kovid pravi probleme u organizaciji, pošto se nešto slično dogodilo i Nataliji Mališevskoj, poljskoj klizačici na kratkim stazama. Poljakinja je puštena iz izolacije, a zatim je u istu vraćena nakon što je dobila novi pozitivan test.

Mališevska je testirana pozitivno 30. januara, odmah je prebačena u izolaciju i trebalo je da propusti kvalifikacije na 500 metara u brzom klizanju na kratkim stazama.

Međutim, malo pre početka kvalifikacija Olimpijski komitet Poljske saopštio je da 26-godišnjakinja izlazi iz izolacije i da će se takmičiti u Pekingu.

– Obaveštavamo vas da je zahvaljujući velikim naporima našeg tima i Poljskog olimpijskog komiteta, Natalija Mališevska puštena iz hotela i već se nalazi u Olimpijskom selu u Pekingu! – pisalo je u saopštenju.

Devojka iz Bjalistoka je zatim prošla nova testiranja, posle toga je trebalo da učestvuje u kvalifikacijama na 500 metara, ali samo nekoliko sati pre početka programa ponovo je dobila pozitivan test, prenosi Eurosport.

Poljakinja je pre dva dana dobila negativan test, ali je u subotu ponovo bila pozitivna i prvi čovek OK Poljske saopštio će da njihova takmičarka, koja je inače favoritkinja za medalju, propustiti takmičenje.

– Nažalost gubimo ovu borbu, Natalija Mališevska je ponovo pozitivna i neće učestvovati na 500 metara – rekao je Konrad Nidžviedžki.