Rekord Prevca trajao jedan dan: Norvežanin Fanemel ušao u istoriju najdužim letom ikad (VIDEO)

Norveški ski skakač Anders Fanemel postavio je novi svetski rekord letom od 251,5 metra pred svojim navijačima u Vikersundu.

Fanemel je u prvoj rundi drugog takmičenja u norveškom ski centru za jedan i po metar nadmašio rekord koji je samo dan ranije postavio Slovenac Peter Prevc.

Zanimljivo, poslednja četiri rekorda postavljena su upravo u Vikersundu, koji je trenutno najveća letaonica na svetu, dok se ne završi Velikanka na Planici, koja će imati 270 metara.

Fanemel je zahvaljujući neverovatnom letu vratio rekord u ruke Norvežana, pošto ga je do subote držao Johan Remen Evensen. Evensen je pre četiri godine prvo leteo do 243 metra, a potom 246,5 metara za samo jedan vikend.

Pre gradnje letaonice u Vikersundu, prethodnih 12 rekorda bilo je postavljeno na Planici, a najdalje je otišao Bjern Ejnar Romoren, koji je 2005. godine leteo do 239 metara.

Fanemel je rekordnim letom iza sebe ostavio Nemca Zeverina Frojnda, koji je skočio 237,5 metara, ali je imao daleko bolje ocene, pa je razlika između njih dvojice bila tek nešto više od dva boda. Treći je u prvoj rundi bio još jedan norveški skakač Andreas Stjernen, koji je stao na 230,5 metara, dok Prevc nije bio ni blizu svog leta od subote, sa ‘samo’ 217 metara.