RG: Novak siguran u prvom meču u Parizu, Đoković – Souza 6:1, 6:2, 6:4

Srpski teniser Novak Đoković u prvom kolu Rolan Garosa savladao je portugalskog tenisera Žoaoa Souzu rezultatom 3-0, po setovima 6:1, 6:2

To je bio njihov drugi međusobni duel, a Beograđanin je pobedio u oba.

Dvojicu tenisera kiša je ometala da pruže bolju igru, a jedan prekid trajao je oko jednog časa.  U prva dva gema nije bilo problema za Srbina i za vođstvo od 2-0 u setovima trebalo mu je 70 minuta.

Malo se opustio Novak i pri prednosti od 4:2 u trećem setu Souza je dva puta osvajao brejk. No, u nastavku problema za Srbina nije bilo i u narednom kolu igraže sa Žeremijem Šardijem.

 

Tok utakmice:

Novak Đoković je ove godine odigrao dva turnira na šljaci – i to oba Mastersa. U Monte Karlu je došao do polufinala, a tamo ga je porazio Rodžer Federer. Tada je Srbin uzeo pauzu u igranju kako bi se oporavio od povrede ramena koja ga je mučila.

Potom je zasijao u Rimu: pokorio je „Večni grad” pobedom nad velikim rivalom Rafaelom Nadalom.

Današnji protivnik Đokoviću jeste Žoao Souza. On je postao prvi Portugalac koji je osvojio neki ATP turnir, posrećilo mu se to u Kuala Lumpuru prošle godine. Tada je čak iznenadio i Španca Davida Ferera.

Postao je profesionalac 2007. godine, trenutno je 44. na rang listi, a ove godine ima skor od devet pobeda i 17 poraza. Najznačajniji trijumf bio mu je protiv Žila Simona.

 

Prvi set: Novak Đoković – Žoao Souza 6:1

Odlično je započeo svoj meč na drugom Gren slemu srpski teniser. Nakon što je osvojio prvi gem na svoj servis, u drugom je napravio brejk. Doduše, taj drugi gem je trajao deset minuta, igrači su se često smenjivali u vođstvu, ali je Novak ipak uspeo da ga osvoji – 2:0.

Jurišnički je nastavio ovaj meč momak iz Beograda. I naredna dva gema je pripalo njemu tako da je već posle 18 minuta igre poveo sa 4:0.

Portugalac se tada malo uzdigao, poboljšao nivo svoje igre i vratio jedan brejk4:1. U tom trenu kiša je baš žestoko počela da pada, tako da je sudija bio primoran da prekine meč.

Skoro sat vremena trajao je prekid meča, a Novak je odmah došao do brejka i vođstva pred svoj servis od 5:1.

Čudna situacija viđena je u poslednjem gemu prvak seta na Đokovićev servis. Souza je imao tri brejk lopte, da bi potom Srbin osvojio pet uzastopnih poena i za vođstvo od 1-0 u setovima.

 

Drugi set: Novak Đoković – Žoao Souza 6:2

Prva četiri gema u nastavku duela pripalo je onom teniseru koji je bio na servisu, tako da je rezultat 2:2. Prvi koji je došao do brejka bio je Novak tako da je poveo 3:2. Potvrdio je Nole svoju dobru igru i u narednom gemu – 4:2.

Velike fluktuacije ima Portugalac Souza u igri. Evidentno je da poseduje mnogo manje kvaliteta nego njegov protivnik, ali u nekim situacijama pokazuje zaista zavidan kvalitet. Na njegov servis Đoković je ipak došao do drugog brejka u ovom setu i prilike da servira za pobedu i u ovom delu meča.

Interesantna scena viđena je u novoj mini-pauzi koja je nastupila zbog kiše. Tokom kratkog predaha, Nole se združio sa skupljačem loptica i zajedno su se obreli pod kišobranom. Čak mu je Srbin poklonio flašicu soka, a publika je njihovo zabavljanje mogla da posmatra na veliko video bimu.

Posle toga je servirao za set i ovojio ga.

Nije proteklo mnogo vremena pre nego što je Srbin opet pokazao ko je gazda na terenu. Novak je posle samo 20 minuta došao do kapitalne prednosti od 4:1, uz dva napravljena brejka.

Žoao je potom iznenadio uspavanog Novaka i oduzeo mu je servis za 4:2, da bi Srbin već u narednom došao do trećeg brejka u setu – 5:2. Čudne stvari izdešavale su se na „Filip Šatrijeu”, i naredni gem Souza je oduzeo Đokovići. Drugi zaredom. Sa nulom je potom osvojio svoj servis – 5:4. Posle 40 minuta u trećem setu Novak Đoković je ipak pobedio i plasirao se u narednu rundu.

 

Sve zanimljivosti sa ovogodišnjeg Rolan Garosa možete da saznate na UŽIVO blogu portala Dnevno.rs.