Rim ne menja svog imperatora: Đoković preko Federera do nove titule u ‘Večnom gradu’

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Mastersu u Rimu pošto je u finalu savladao Švajcarca Rodžera Federera sa 6:4, 6:3.

 

To je bio njihov 39. međusobni duel, a Novak je Rodžeru prišao samo na jednu pobedu zaostatka –20/19.

Novak je prestigao Federera na večnoj listi po broju osvojenih titula na masters turnirima. Đoković je osvojio 24. masters u karijeri, a Rodžer je ostao na 23.

Federer nikada nije osvojio Masters u Rimu, a Novak je stigao do četvrtog trofeja u glavnom gradu Italije.

Srbin je trijumfom u Rimu osvojio 53. trofej u karijeri, a peti u ovoj sezoni. Federer je ostao na 85. titula u karijeri.

U oba seta srpskom teniseru bio je dovoljan po jedan oduzeti servis da ostvari pobedu posle jednog časa i 15 minuta igre.

 

Najava i tok meča:

Đoković juri svoj četvrti trijumf u „Večnom gradu”, posle 2008, 2011. i 2014. godine, dok je Federer do sada gubio tri finala, jedno od Mantilje i dva od Nadala, i titula u Rimu je jedna od retkih koja mu nedostaje u bogatoj riznici trofeja.

Ovo će biti njihov 39. međusobni okršaj, a Švajcarac je nešto uspešniji i ima dve pobede više (20-18).

Novak i Rodžer sastali su se dva puta ove sezone, oba puta u finalima – u Dubaiju je slavio Švajcarac sa 6:3, 7:5, dok mu se srpski teniser revanširao u Indijan Velsu sa 6:3, 6:7 (5-7), 6:2.

Đoković nije blistao protekle nedelje, gubio je po set od Almagra, Belučija i Nišikorija, a najbolju partiju pružio je u polufinalu gde je bio bolji od Davida Ferera sa 6:4, 6:4. 

Federer je u polufinalu prilično lako savladao zemljaka Stana Vavrinku sa 6:4, 6:2.

  

Prvi set: Novak Đoković – Rodžer Federer 6:4

Finalni meč je svojim servisom otvorio srpski teniser. Naš igrač je bio odličan na servisu, a to mu je i donelo uvodni gem – 1:0. Istom merom uzvratio je Rodžer, a trebalo bi napomenuti da je šljaka na terenu prilično loša, pa se nadamo da se neko od njih dvojice neće povrediti – 1:1. U trećem gemu videli smo i prvi as Novaka, ubacio je pritom sva četiri prva servisa i bez izgubljenog poena je poveo sa 2:1.

Neverovatno zvuči podatak da Federer nije promašio 11. uzastopnih prvih servisa. Imao je Novak uprkos tome 0:30, ali je momak iz Bazela zabeležio dva asa. U nastavku gema videli smo dva izjednačenja, ali je drugi reket sveta izjednačio na 2:2. U petom gemu videli smo dva maestralna drop-šota Đokovića, Švajcarac u oba navrata nije bio ni blizu tih loptica, a na semaforu je uskoro pisalo 3:2 u korist rođenog Beograđanina.

Nastavljena je praksa sigurnih servisa teniskih titana, što je Federeru donelo izjednačenje – 3:3. Da se to i dalje ne poremeti i ne promeni pobrinuo se 27-godišnji Srbin. Hrabri i podatak da je Nole, kada ubaci prvi servis, izgubio tek jedan poen od početka meča – 4:3. U narednom gemu Rodžer je zabeležio četvrti as, a prilika za brejk i dalje nije bilo – 4:4.

 

U problemu se našao Nole kada je njegov protivnik imao 0:30, ali su onda usledila dva asa našeg tenisera i greška Federera. Ipak, podigao je nivo igre Rodžer i došao do prve brejk šanse. Mentalitet pobednika Đoković je iskazao u tim trenucima, a najduži gem na meču završen je u Novakovu korist – 5:4.

Federer je servirao za ostanak u prvom setu, videli smo izjednačenje posle jednog perfektnog Novakovog riterna. Naredni poen Novak je osvojio još jednim savršenim “riternom”, dijagonalom za koju njegov suparnik nije imao rešenja, a minut kasnije jedna duga razmena udaraca okončana je Federerovim slanjem loptice u mrežu za konačnih 6:4 u prvom setu u korist branioca trona.

Drugi set: Novak Đoković – Rodžer Federer 6:3

Federer je na početku drugog seta odmah pokušao da se revanšira Novaku, ali je srpski teniser bio siguran na servisu i poveo je 1:0. Odmah potom, srpski teniser je iskoristio dekoncentraciju Švajcarca, koji u jednom trenutku zbog svetla nije dobro procenio put loptice i umalo ju je promašio, pa je Novak došao do dve brejk prilike. Federer je obe spasao, ali kada je Novak došao i do treće nije imao šanse, pa je prvi reket sveta stigao do 2:0. Nastavio je Srbin sa fantastičnim servisima i bez izgubljenog poena je potvrdio brejk – 3:0.

Iako je i u četvrtom gemo Novak imao brejk loptu, Federerje uspeo da se izvuče i tako prekine seriju od pet uzastopnih gemova našeg igrača – 3:1. Izuzetno mirne servis gemove igra Đoković, od početka seta je izgubio tek tri poena kada servira i takav način igre doneo je novu promenu na semaforu – 4:1.

 

Švajcarac je tada rešio da skrati poene na svoj servis, pošto oni dugački gotovo uvek pripadnu Noletu. Čak i u tom šestom gemu, kojeg je osvojio drugi na svetu, Đoković je osvojio najlepši poen fenomenalnim jednoručnim forhendom iz faze odbrane – 4:2.

Novak je od tada čuvao brejk prednosti, odlično je servirao, dok se Federer mučio da održi korak sa njim, pa je tako već posle sedmog gema prvi reket sveta došao na gem do trijumfa.

Naredni gem Novak je praktično žrtvovao, pa je u devetom servirao za titulu i osvojio Masters u Rimu.