Rim: Simpatični Radek nemoćan protiv Novaka, Đoković – Štepanek 6:3, 7:5

U meču drugog kola turnira u Rimu Novak Đoković savladao je češkog predstavnika Radeka Štepaneka sa 2-0 u setovima (6:3, 7:5).

Đoković sada vodi protiv Štepaneka sa 10-1 u međusobnim duelima, a Čeh je jedini put slavio davne 2006. godine u Roterdamu.

Oba prošlogodišnja meča Novak je lako dobio, a zanimljivo je da su do sada samo jedan meč odigrali na šljaci – baš u Rimu 2008. Štepanek je predao pri vođstvu srpskog tenisera 6:0, 1:0.

Đokovića u trećem kolu čeka bolji iz meča u kome se sastaju 16. nosilac, Španac Tomi Robredo, i Nemac Filip Kolšrajber.

Prvi set: Novak Đoković – Radek Štepanek 6:3

Uvodni gem na meču servisom je otvorio Srbin, ali je Štepanek odmah napravio brejk – 0:1. Servis gem Čeha bio je izuzetno uzbudljiv i trajao je deset minuta. Posle nekoliko izjednačenja, Novak je uspeo da osvoji gem i da uzvrati brejk. Đoković je i naredni gem osvojio – 2:1.

Strahovit vetar duva na terenu u Rimu što obojici tenisera predstavlja veliku tegobu. Posle dva gema u kojima nije bilo brejka, verenik Jelene Ristić je drugi put oduzeo servis protivniku – 4:2. Tu prednost Srbin je vrlo brzo uvećao na 5:2, pa je Radek u situaciji da servira za opstanak u setu.

U osmom gemu Novak je nanizao nekoliko lepih poteza, a posebno je oduševila njegova paralela. Imao je i Čeh priliku da osvoji gem na svoj servis, ali je drugi teniser sveta izjednačio. Štepanek je ipak smanjio rezultat na 5:3.

U naredno servis gemu Srbina nije bilo iznenađenja, Đoković je osvojio prvi set sa 6:3.

Drugi set: Novak Đoković – Radek Štepanek 7:5

Teniseri nisu gubili svoje servise u početna dva gema – 1:1. Kada je trebalo, Novak je pokazao klasu i svojom igrom je podsetio zašto je među najbolja tri tenisera u poslednjih šest godina. Oduzeo je brejk Štepaneku za 2:1. Nastavio je dominaciju i lagano poveo sa 3:1. U naredna dva gema nije bilo brejkova i rezultat je 4:2.

Sedmi gem je Radek dobio veoma lako i ubedljivo, trajao je samo 86 sekundi. Naravno, sve što je uspeo bilo je da smanji razultat na 4:3

Da se meč ne završi lagano u Đokovićevu korist pobrinuo se Radek sa brejkom za 4:4. Ali, Srbin ne bi bio to što jeste da nije najbolji kada je najpotrebnije. Ribrejkom je došao do vođstva od 5:4 i šanse da servisom dođe do pobede u meču. Neverovatno, drama i dalje traje. Kada je trebalo da laganim servis-gemom okonča meč, Beograđanin je neobjašnjivo loše odigrao za treći brejk zaredom na meču – 5:5.

Nastavljen je šou ove dvojice tenisera u Rimu, kao i revija brejkova. Štepanek je servirao, a Srbin je njegov servis oduzeo – 6:5.  

Konačno je proradio Novakov servis, tako da je Srbin uspeo da se plasira u treće kolo turnira u Rimu posle osvojenog i drugog seta – 7:5.