ROĐENDAN NAJPOZNATIJEG “KRSTAŠA”: Duda Ivković puni 74 godine, a mi otkrivamo zašto je među NAJVOLJENIJIM SRBIMA!

duda ivkovic
beta

Bila je to ratna 1943. godina i niko nije ni pretpostavljao da će baš ona i baš taj Crveni krst u Beogradu ostati upamćeni u istoriji sporta kao detalji iz biografije jednog od najvažnijih Srba.

 

Baš 29. oktobra te ratne 1943. godine rodio se jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena – Dušan Duda Ivković.

Blizak rod Nikole Tesle, Dušan i njegov stariji brat Slobodan Piva Ivković posvetili su se sportu. Za to je zaslužno i najstarije sportsko društvo na Balkanu, čuveni Radnički pored kog su Duda i Piva rasli. Tako je Crveni krst postao prestonica košarke, pa su se samim tim i Beograd, Srbija i Jugoslavija hvalili čarobnom braćom Ivković i njihovim košarkaškim uspesima.

Duda, najpoznatiji golubar u svetu košarke i najpoznatiji košarkaški stručnjak u svetu golubova, ušao je ove jeseni u košarkašku Kuću slavnih, zajedno sa Šakilom O’Nilom, Tonijem Kukočem, Mikijem Berkovicem, Valdisom Valtersom, Perom Kameronom, ali i slavnom Razijom Mujanović.

I nije to jedini uspeh koji je Ivković zabeležio u septembru 2017. godine. Na oproštajnoj utakmici koja se, uz negodovanje brojnih fanova košarke u Srbiji, odigrala u Pireju, Dušan Ivković postao je LEGENDA. Decenijama je on legenda – za nas – ali sada je to zvanično prizala i Evroliga koja je dodelila prvu specijalnu nagradu baš našem slavnom treneru.

Odmerenošću, gospodskim manirima pravog beogradskog džentlmena, mudrim rečima i dečijim osmehom koji pleni dobrotom Duda Ivković je postao jedan od najvoljenijih Srba. Činjenica da diše u ritmu u kom njegovi momci na parketu zakucavaju koševe samo doprinosi tome da ga obožavaju i ljudi širom Evrope i sveta. 

Otac je dvojice sinova – Petra i Pavla, ali Duda je “tata” i brojnim košarkašima koji su nizali uspehe vođeni strategijama ovog slavnog “Krstaša”.

Dušan Ivković tokom bogate karijere vodio je mnoge klubove poput Partizana, Arisa, beogradskog Radničkog, Šibenke, Olimpijakosa, moskovskih CSKA i Dinama, Efesa i drugih, osvojio je dva puta Evroligu (1997. i 2012), Evrokup (2006), evropski Kup Radivoja Koraća (1976) i Kup Saporta (2000), uz 15 titula prvaka i kupova država u kojima je radio.

Sa državnim timom Duda je osvojio pregršt medalja – zlato na Svetskom prvenstvu (1990), tri zlata na šampionatu Evrope (1989, 1991. i 1995), uz jedno kontinentalno (2009) i olimpijsko (1998) srebro.