Ronald Kuman novi trener Sautemptona

Bivši trener Fejnorda zamenio Poketina

– Sa zadovoljstvom možemo da potvrdimo da je Ronald Kuman naš novi trener – objavljeno je na zvaničnom tviter nalogu Sautemptona. Kuman će s tim premijerligašom potpisati ugovor na tri godine.

Kuman je na kraju prošle sezone napustio Fejnord, a u Sautemptonu će zameniti Maurisija Poketina, koji se preselio na klupu Totenhema.

Poketino je na klupu Sautemptona stigao u januaru 2013. godine, u prvoj sezoni izborio je opstanak, a u protekloj je tim doveo do odlučnog osmog mesta, što ga je preporučilo čelnicima Totenhema da ga dovedu i zameni Tima Šervuda.

Kuman je kao pomoćnik počeo trenersku karijeru u Barseloni i reprezentaciji Holandije, a potom je samostalno vodio Vitese, Ajaks, Benfiku, PSV, Valensiju, AZ i u poslednje tri sezone Fejnord. U poslednjoj sezoni sa timom iz Roterdama stigao je do drugog mesta i kvalifikacija za Ligu šampiona, a usput je lansirao i nekoliko mladih igrača koji danas igraju na Svetskom prvenstvu u Brazilu (Janmat, Van Dajk, Martins Indi, Kongolo, Klasi). Kao trener sa Ajaksom osvojio je duplu krunu i Superkup 2002. godine i titulu 2004. godine, sa Benfikom je osvojio Superkup 2005. godine, sa PSV-om titulu 2007. i Kup Kralja sa Valensijom 2008. godine i Superkup Holandije sa AZ-om 2009. godine.
Ronald Kuman ima i zavidnu igračku karijeru koja je trajala 17 godina i tokom koje je igrao za Groningen, Ajaks, PSV, Barselonu i Fejnord. Dva puta je bio prvak Evrope, sa PSV-om 1988. i sa Barselonom 1992. godine, a po 4 puta je bio šampion Holandije i Španije, 3 puta osvajač kupa Holandije, jednom pobednik kupa Kralja. Sa Barselonom je osvojio i Superkup Evrope, kao i tri puta Superkup Španije. Za reprezentaciju Holandije odigrao je 78 utakmica i postigao 14 golova, bio je šampion Evrope 1988. godine, a dva puta (1987, 1988) je izabran za najboljeg holandskog fudbalera.

Pored Ronalda Kumana u Sautemptonu će kao pomoćnik raditi njegov brat Ervin. Njihov prvi zadatak će biti, kako pišu britanski mediji, da pokušaju da u klubu zadrže najveće zvezde Adama Lalanu, Luka Šoua, Džeja Rodrigesa, Morgana Šnajderlina i Dejana Lovrena za koje se interesuje veliki broj klubova. Riki Lambert je već napustio klub i prešao u Liverpul.