Rozberg pobedio u Melburnu, Fetel odustao

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je u trci za Veliku nagradu Australije u Melburnu, kojom je počela ovogodišnja sezona u Formuli jedan, i koja je donela mnogo uzbuđenja.

Trku na stazi Albert park nisu završili četvorostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula, kao i Luis Hamilton iz Mercedesa, koji je u subotu osvojio „pol” poziciju.

Drugo mesto danas osvojio je Danijel Ričardo iz Red Bula, a treće i četvrto pripali su Meklarenovim vozačima Kevinu Magnusenu i Džensonu Batonu. Peti je bio dvostruki šampion Fernando Alonso iz Ferarija, a šesti Vateri Botas iz Vilijamsa. Bodove su ovojili još i

Niko Hilkenberg iz Fors Indije, Žan-Erik Vernj iz Toro Rosoa, Kimi Raikonen iz Ferarija i Danil Kvjat iz Toro Rosoa.

Fetel je odustao u šestom krugu zbog problema sa vozilom. Šampion iz 2008. Hamilton odustao je u petom krugu, pošto mu se na početku trke nije upalio cilindar, tako da je zaostajao za ostalim takmičarima, da bi u petom krugu morao da ode u boks.

Na početku nove ere F1, koja je donela najnovije turbo hibridne motore i ograničenje od najviše 100 kilograma goriva, osam automobila nije završilo trku.

– Bio je ovo čudesan dan. Stvarno sam presrećan, svi znaju da sam vredno radio tokom zime i drago mi je što imam Srebrnu strelu. Zahvalan sam Mercedesu što mi je dao ovako neverovatan automobil – rekao je pobednik Rozberg posle trke.

– Ima još mnogo da se radi. Još možemo mnogo toga da popravimo zato što drugi takmičari sigurno neće spavati – dodao je on.

Drugoplasirani Ričardo uspeo je da završi distancu trke prvi put posle dva meseca, od kada je predstavljen novi bolid. Red Bul je imao mnogo problema u predsezoni, tokom kojeg niko nije uspeo da pređe više od 20 krugova od jednom, ali je sada uspeo da dođe do podijuma.

– Pre dve-tri nedelje bih se kladio u bilo šta da nećemo biti na podijumu. Svaka čast timu, uspeli su da naprave neverovatan preokret. Ne znam kako su to uradili, ali su uspeli – rekao je Ričardo.