Rukometaši spremni za Francuze: Selektor Srbije o igri koju će večeras plasirati

Rukometaši
Rukometni savez Srbije

Rukometaši Srbije igraju sa Francuskom od 18.15 meč drugog kola Evropskog prvanstva u Poljskoj.

 

Izabranici Dejana Perića nesrećno su u prvom meču izgubili od domaće ekipe 29:28, dok su „trikolori“ bili bolji od Makedonije 30:23.

U drugom meču grupe od 20.30 sastaju se Poljska i Makedonija.

Nikola Karabatić rekao je da očekuje tešku utakmicu sa Srbijom, pošto protivnička ekipa u tom duelu “nema šta da izgubi”.

Selektor Perić analizirao je igru rivala i na koji način bi Srbija mogla da se suprotstavi.

Francuzi ne napadaju isto. Protiv Makedonije su igrali 45 minuta sa dva pivotmena u postavci. Francuska zasniva igru na igri dva na dva. Odatle ide nastavak svega toga. Sigurno ima rešenja, jedan je sa odsecanjem beka od strane krajnjeg. Nema te ekipe koja napada sa jednim bekom i dva pivotmena. Postoji varijanta da Gigu i Abalo u toj situaciji sa krila dođu u poziciju da igraju dva na dva, što je za za branjenje mnogo lakše. Postoji i opcija da igramo i neku 4-2, gde će pivotmeni teže praviti bekovima blokade u pokretu. To su dve varijante, koje ćemo u zavisnosti od situacije, ponuditi njihovom napadu – rekao je Perić.

Slomili su otpor Makedonaca u svom stilu. Od 22:22 u 51. minutu do 30:23 na kraju.

– Velike ekipe koje su toliko godina dominantne, koje imaju pobednički mentalitet i pobeđuju gde god da su, imaju samopouzdanje koje ne može da se opiše i tek tako stekne. Francuzi se ne umaraju da pobeđuju. Ništa ne prepuštaju slučaju, niti biraju utakmice. To je za veliko poštovanje. Mnogo puta je sam faktor imena Francuske, već u startu jedan plus veliki koji parališe protivničke igrače – naglašava on.

Perić kaže da Srbija mora da bude disciplinovana u napadu, kako bi uspela da izađe na kraj sa odbranom Francuske.

– Francuzi igraju 6-0 odbranu, kao i jednu vrstu 4-2 prema srednjem i levom beku. To je modifikacija te 6-0. Kretnje bez lopte i sa loptom, dupli pas sa pivotmenima, odvlačenje odbrane u jednu stranu koje će otvoriti prostor jednom beku da pronalazi rešenja. Ta Francuska odbrana navlači na polovične šuteve sa širokih pozicija i preko dvojnog bloka. Moramo biti disciplinovani, propuštati polušanse, imati dobar zalet – istakao je selektor Srbije.