Ruski olimpijski tim sve manji: SUSPENDOVANO JOŠ SPORTISTA iz ove zemlje

Olimpijske igre
Wikipedia.org

Devet dana pre početka Olimpijskih igara broj suspendovanih ruskih sportista se popeo na 37. To je ukupno 105 računajući i atletičare kojima je kolektivno zabranjen nastup na Igrama u Rio de Žaneiru.

 

Nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio suspenziju atletičara od strane Međunarodne atletske federacije (IAAF), a Međunarodni olimpijski komitet (MOK) poručio ostalim da samostalno odluče o mogućim suspenzijama, usledilo je njih nekoliko.

Prvo je kažnjeno sedmoro plivača i troje veslača, a zatim su suspendovani i kanuisti među kojima je i olimpijski šampion.

Delimičnu suspenziju dobili su i ruski petobojci i jedriličari, dok olimpijski san nije uskraćen nijednom strelcu, džudisti, streličaru, teniseru niti učesnicima u konjičkim sportovima.

Čekaju se odluke još 13 sportskih federacija, među kojima su najugroženiji Rusi koji se takmiče u boksu, biciklizmu, trijatlonu, dizanju tegova i rvanju.

Najviše šansi da se pojave u Riju 5. avgusta imaju Rusi koji su poslednjih godina uglavnom trenirali u inostranstvu i testirali se van ruskih laboratorija.

Rusi su označeni kao varalice nakon što je Svetska antidoping agencija (WADA) utvrdila postojanje sistematskog dopinga koji je trajao godinama i bio podržan od strane države.