Niz događaja koji obeležavaju mir, prijateljstvo, jednakost i zdrav način života održano je u čast „Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva“ u preko 60 zemalja sveta širom Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike.

 

 Prvotimac FK Crvena zvezda Aleksandar Luković, ambasador projekta za Srbiju od 2014. godine – poznati televizijski voditelj Ivan Ivanović, proslavljeni glumac i prijatelj projekta Aleksandar Radojičić, mladi fudbaler – dečiji ambasador „Fudbala za prijateljstvo 2017“ Luka Poljak i mladi novinar i ovodogišnji član Međunarodnog medijskog centra projekta Stefan Radujko – posetili su mališane na dečjem odeljenju Instintuta za onkologiju i radiologiju Srbije i tom prilikom ih, na prigodan način, priključili međunarodnom dečijem pokretu koji je obeležio svoj dan.

Decu koja se bore sa teškom bolešću obradovala je poseta i prilika da se upoznaju i druže sa poznatim Zvezdašima. Oni su posvetili punu pažnju mališanima, kojima su ujedno uručili i mnogobrojne poklone, ne bi li im ulili što više optimizma da izdrže i pobede u teškim danima.

 

U okviru akcije „Međunarodni dan fudbala i prijateljstva“ desetina hiljada dece i odraslih su učestvovali u prijateljskim fudbalskim susretima, otvorenim treninzima, javnim grupnim tematskim okupljanjima, maratonima i ostalim sportskim događajima. Učesnici ove izuzetne globalne manifestacije su tom prilikom dobili i zvaničnu podršku od strane poznatih profesionalnih fudbalskih asova, trenera, TV voditelja i medijskih ličnosti i umetnika.

Obeležavanje dana fudbala i prijateljstva je po prvi put objavljeno 2014. godine od strane mladih ambasadora međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu „Fudbal za prijateljstvo“, zvanično podržanog od strane FIFA i UEFA. Tokom ovog dana, svako ko uvažava i živi po osnovnim vrednostima ovog projekta – kao što su jednakost, poštovanje za kulture drugih i suživot u miru – vezuje oko svoje ruke plavo-zelenu „narukvicu prijateljstva“, simbol projekta. Plavi končić na narukvici predstavlja mirno nebo, a zeleni – fudbalski teren, prostranstvo dostupno svakome.

 

U ovoj godini, „narukvicu prijateljstva“ su na svoju ruku vezali Hugo Tineli, proslavljeni TV producent iz Argentine, Ksu Li, glavni urednik medijske agencije Ksinhua iz Kine, Dimos Piros – trostruki olimpijski šampion iz Grčke, naš Miodrag Božović – trofejni trener FK Crvena zvezda, Kevin Blum – arbitar FIFA iz Holandije i mnoge druge priznate međunarodne ličnosti.

– Od izuzetne važnosti je činjenica da principe ovog dana obeležavamo u vremenima u kojima ljudi širom sveta osećaju potrebu da prikažu privrženost principima jednakosti i poštovanja jednih prema drugima. „Fudbal za prijateljstvo“ nam pruža ovu mogućnost i kroz rad sa mlađim generacijama uči ljude koliko je važno biti posvećen miru i prijateljstvu, bez obzira na pol, životno doba ili njihove fizičke mogućnosti. Sjajan je osećaj biti ambasador projekta „Fudbal za prijateljstvo“ za Srbiju i nadam se da ćemo, u budućnosti, moći i dalje da razvijamo platforme ove manifestacije i ugostimo decu iz celog sveta u našoj zemlji – naglasio je Ivan Ivanović, u osvrtu na važnost ovog jedinstvenog međunarodnog događaja.

Manifestacije u čast „Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva“ su posetile i poznate globalne fudbalske zvezde poput Branislava Ivanovića, kapitena reprezentacije Srbije i odbrambenog igrača FK Zenit iz Sankt Peterburga, njegovog timskog kolege, golmana Jurija Lodigina i holandskog centarfora Dirka Kajta iz FK Fejenord iz Roterdama. U Grčkoj događaju je prisustvovao i Takis Fisas, član šampionskog tima Grčke sa Evropskog prvenstva 2004. godine i direktor Omladinske škole FK Panatinaikos.