Saletova taktika: Zašto je otpao Milan Mačvan?

Milan Macvan
Beta

Početak priprema košarkaške reprezentacije Srbije za prvenstvo Evrope u Nemačkoj i Francuskoj se bliži, a sleketor Đorđević je napravio prvu seču sa spiska koja je mnoge iznenadila.

 

Pripreme neće početi Milan Mačvan, Nikola Jokić, Stefan Birčević, Đorđe Majstorović, Rade Zagorac i Vasilije Micić.

Na prvi pogled odmah iskače ime Milana Mačvana, verovatno najboljeg igrača Partizana ove sezone što je pokazala činjenica da je proglašen za MVP-a finalne serije Superlige Srbije uprkos činjenici da je Zvezda osvojila titulu sa 3:0.

Postavja se pitanje zbog čega se Saša Đorđević odlučio na ovakav korak?

Selektor je dan nakon objavljivanja skraćenja spiska naglasio da mu se Mačvan ne uklapa u koncepciju za sastav tima koji bi na kraju mogao da putuje na EP uprkos tome da je odigrao odlično u crno-belom dresu.

Đorđević je slično uradio i prethodne godine za Svetsko prvenstvo kada je na širi spisak stavio Milenka Tepića i Milana Mačvana, ali obojica nisu počeli pripreme. Tada je za Mačvana rekao da nije igrao u kontinuitetu i da je lutao između pozicija četiri i pet.

To ove sezone svakako nije slučaj, a na poziciji četiri u Partizanu je pokaza sav svoj kvalitet, ipak i dalje nešto nedostaje, a to su atletske sposobnosti.

Mačvan tokom karijere nikada nije važio za fizički superiornog igrača, to je nadomestio igrajući izuzetno inteligentno, ali Sale Đorđević je nekoliko puta izjavljivao da moderna košarka zahteva atletski spremne košarkaše.

Pre svega je potrebna velika atletska spremnost, potpuna promena načina igre. Moramo da ubrzamo, pričam o Srbiji i srpskoj košarci. Jednostavno, kao nacija nismo više fizički dominantni. Nekada smo bili, a taj aspekt košarke je u ovom trenutku jako bitan. Kada sam preuzeo reprezentaciju prvo što sam rekao je bilo baš to, i dalje stojim iza toga i ovo je bila samo potvrda tog mog razmišljanja. Atletski aspekt i pobošljanje na tom nivou nama može da donese još više uspeha jer talenat sigurno na ovim prostorima postoji – rekao je svojevremeno Đorđević.

Upravo je ovo verovatno glavni razlog što Mačvan neće krenuti da se sprema sa „Orlovima” za EP. Na njegovoj poziciji je Zoran Erceg koji je imo izvanrednu sezonu, a igrač koji će imati najveću minutažu na poziciji krilnog centra je svakako MVP Evrolige Nemanja Bjelica.

Pored Mačvana iskočilo je ime Nikole Jokića, MVP ABA lige. Centar Mege je briljirao čitave sezone, a očekivalo se da sjajnu godinu kruniše nastupom u reprezentaciji.

 

Međutim njegov izostanak nema veze za taktičkim zamislima selektora Đorđevića. Naime, Jokić je odlučio da zaigra za mladu reprezentaciju kako bi kasnije imao vremena da se posveti NBA kampovima kako bi obezbedio sebi angažman u najjačoj ligi na svetu.

Za ostatak igrača koji su otpali nema velike misterije – Birčević nije imao sezonu kakva se očekivala u Estudijantesu. Isto može da se kaže za Vasilija Micića, ipak povrede su uticale dosta na mladog pleja iz Bajerna.

U konkurenciji ostaju Teodosić, Jović, Marković, Nedović, Bogdanović, Milosavljević, Kalinić, Simonović, Dangubić, Kešelj, Mitrović, Erceg, Bjelica, Marjanović, Raduljica, Kuzmić, Štimac i Milutinov.

„Orlovi” će u prvoj fazi EP igrati u Berlinu, protiv Nemačke, Španije, Turske, Italije i Islanda.