Saša Ilić: ‘Gazim’ 37. godinu, ali igraću dokle god se dobro osećam

Malo je fudbalera u Srbiji koji uživaju maltene nepodeljeno poštovanje navijača svih timova, kapiten Partizana Saša Ilić svakako je jedan od njih, a bez obzira na to što ima skoro 37 godina i dalje na pravi način predvodi ekipu i ne pomišlja da kaže da je došao kraj.

– Isto pitanje mi postavljaju poslednjih četiri-pet godina. Dok se fižički budem dobro osećao i ne budem sklon povredama, želeću da igram. Daleko je jun, do tada imam ugovor, mnogo stvari će se izdešavati, idem zato korak po korak. Lako ćemo se dogovoriti, Partizan je moj klub i kad dođe vreme pričaćemo o tome – rekao je Ilić.

Rekorder Partizana po broju prvenstvenih golova (121) ne krije da bi po završetku igračke karijere želeo da ostane u fudbalu, možda i na trenerskoj poziciji.

– Nisam čovek koji razmišlja tako daleko. Doduše, nisam očekivao da ću igrati tako dugo, ‘gazim’ 37. godinu, a fudbal je moj život. Hoću da ostanem u fudbalu, moje mesto vezano je za Partizan, ali o tom-potom – naveo je on.

Ilić je za Partizan od 1996. godine do danas odigrao više od 600 zvaničnih utakmica, a ispred njega je na večnoj klupskoj listi još samo Momčilo Vukotić.

– Nisam opterećen rekordima, a imam Voju Radojevića iz kluba koji me obaveštava o ovome. Ipak, što sam stariji to sam ponosniji na te brojke, pogotovo što sam sve to postigao igrajući u klubu koji volim. Biće lepo ako oborimo još neki rekord, međutim, Partizan je iznad svih nas – objasnio je on.

Iskusni vezista priznao je da je na početku karijere imao znatno skromnije ciljeve.

– Sad kad vratim film, nisam to očekivao. Prva želja bila je da uđem u tim, pa da dam gol Zvezdi, a onda da osvojim titulu. Nisam zamišljao ni da ću odigrati ovoliko mečeva, dati toliko golova i osvojiti brojne titule – kazao je on.

Crno-belima dobro ide ove sezone, plasirali su se u Ligu Evrope i vodeći su tim na tabeli nacionalne Superlige. Ilić navodi da je jedini, uslovno rečeno, kiks bila eliminacija od Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

– Jedan gol nas je delio od poslednjeg kruga kvalifikacija, uz malo sreće možda smo mogli i to. Ipak, obezbedili smo još šest mečeva u Evropi. Ako nije mogla Liga šampiona, onda je dobra i Liga Evrope. Takođe, sama činjenica da smo šest mečeva zaredom u prvenstvu i jedan u kupu rešili u svoju korist i uzeli veliki bod protiv Totenhema čini me izuzetno zadovoljnim, želim da se serija nastavi pobedama u prvenstvu i Kupu i da sakupimo što više bodova u Evropi – poručio je kapiten Partizana.

On smatra i da “gust” raspored mečeva u prvom delu sezone ne može da bude opravdanje za ekipu, kao ni umor koji se svakako oseća u ritmu igranja mečeva na svaka tri dana. Kao i uvek, prema njegovim rečima, trku za šampionsku titulu neće odlučiti derbiji sa Crvenom zvezdom, već “male utakmice”.

– Tek je početak, tu je i Vojvodina koja je dobro startovala. Otkad igram, a igram dugo, večiti se uvek bore za titulu osim one sezone kada je šampion bio Obilić. Prvenstvo se uvek dobija na malim utakmicama. Moramo da idemo od meča do meča. Nama je važno da pobedujemo i čekamo kikseve Zvezde i Vojvodine – objasnio je Ilić.

Kapiten Partizana uporedio je i vreme kada je debitovao za prvi tim sa okolnostima u kojima se trenutno nalaze crno-beli, ali i kompletan srpski fudbal.

– Partizan je tad počeo da zavisi od prodaje igrača. Do tada momci nisu išli u inostranstvo posle par odigranih utakmica. Sa druge strane, ovo je neminovnost jer klub od tog živi. Voleo bih da igrači, pre svega iz naše škole, više godina provedu u prvom timu, pa tek onda idu u inostranstvo. Nadam se da će doći trenutak da će Partizan moći da odbije ponudu za nekog igrača, da ekipa bude na okupu nekoliko godina i da na osnovu toga ljudi sude o njihovim kvalitetima – zaključio je Ilić.