SAŠA KRSTEV JE REŠIO DA OBIĐE SVET: Za tri godine prokrstario više od 10.000 kilometara BICIKLOM!

Biciklista
Freedigitalphotos.net/Sura Nualpradid

Profesor fizičke kulture iz Dimitrovgrada Saša Krstev (29) nedavno je biciklom iz rodnog grada do Moskve za mesec dana savladao preko 3.000 kilometara.

 

Za poslednje tri godine koliko vozi bicikl, na dva točka je prevalio više od 10.000 kilometara. Prvi ozbiljniji izazov bila je Đerdapska klisura, potom obilazak gradova bivše SFRJ, tura do Grčke i Makedonije i Rumunije.

Utisci sa svih ovih putovanja su, kaže, impresivni, a video je mnoga zanimljiva mesta poput Crvenog trga u Moskvi, Zejtinlika u Solunu, mosta u Višegradu, groba grofa Drakule u Rumuniji, Baš čaršiju u Sarajevu i Ljubljanu.

Od Dimitrovgrada do Moskve putovao sam mesec dana. Na tom putu prošao sam krzo mnoge zemlje, bio u Budimpešti, Minsku. Nisam svaki dan vozio, a dnevno sam prelazio po 100 kilometara. Moj drumski bicikl sam malo modifikovao kako bih mogao da okačim bisage, šator, vreću – kazao je agenciji Beta Krstev.

Dodao je da je oduševljen Moskvom kao i da je Crveni trg veoma lep.

Video sam neke od Muzeja, stadion ‘Spartaka’ na kome će se igrati utakmice Svetskog prvenstva. Izgleda kao svemirski brod. Sam put do Moskve me koštao 200 evra, ali računajući boravak u Moskvi i povratak avionom potrošio sam ukupno 800 evra. Sve sam finansiram – rekao je Krstev, dodajući da svuda gde putuje obilazi fudbalske stadione.

Bicikl je počeo da vozi pre pet godina kada je na televiziji video kako biciklisti voze kroz Pirineje i Alpe ”Tur de Frans”.

Pomislio sam da bi bilo lepo da prođem kroz sve te krajeve. Imao sam jedan stari bicikl, onda kupio “drumaš” kojim sam prokrstario Staru planinu, išao do Niša i Sofije. Prvi ozbiljniji izazov je bio 2015. godine i putovanje biciklom do Đerdapa i kroz Đerdapsku klisuru – istakao je Krstev.

Dodaje da je za avanturu na dva točka, osim fizičke kondicije potrebno da čovek bude mentalno jak kako bi savladao sve prepreke na putu, ali i sa samim sobom.

Za mene je posebno važno što sam 2015. godine išao na put do Ljubljane. Odlučio sam se da biciklom stignem do glavnog grada Slovenije. To mi je najdraže putovanje. Krenuo sam sa 200 evra. Mnogi su mi govorili da će možda biti problema zbog svega što se dešavalo devedesetih godina u bivšoj SFRJ, ali nikakvih problema nije bilo. Najjači utisak na mene ostavili su ljudi, posebno u Bosni – kazao je Krstev.

Dodao je da ima mnogo planova, i da je jedan da Alpe i Pirineje prođe biciklom, ali da mu je najveća želja da biciklom ode do Tokija.