Savić: Partizan i Zvezda varaju igrače, Čović i Vujošević uništili srpsku košarku

Bez razumevanja i milosti. Oštre kritike stigle su od bivšeg reprezentativca Jugoslavije. Zoran Savić je opleo po srpskoj košarci, a najviše se dotakao Partizana i Crvene zvezde, ističući da dva najveća kluba u zemlji varaju igrače.

U opširnom intervjuu za list Blic, Savić je najpre „udario” po Čoviću i Vujoševiću, odnosno po njihovom medijskom ratu.

– Sukob Vujoševića i Čovića naneo je katastrofalne posledice srpskoj košarci. Učinio je mnogo toga lošeg, ali oni su samo jedni od mnogih krivaca za haos – rekao je bivši direktor Barselone.

Kako je započeo, tako je i nastavio. Bez kočnica…

– U poslednjih 20 godina, od raspada SFRJ, naša košarka se generalno raspada. Imamo najbolje trenere u Evropi: Obradovića, Maljkovića, Ivkovića, Pešića, ali oni su produkt jugoslovenske škole. I što je najgore – ne koristimo ih! A ko je novi došao? Tržište se suzilo, naši najveći klubovi Partizan i Crvena zvezda funkcionišu na bazi prevare i lažnih obećanja. Ne plaćaju igrače, a obećavaju im velike sume, to je tragično! Imamo i lošu domaću ligu, vidim da se krenulo u kampanju da odemo sa Jadrana, međutim ABA je naša realnost i nema nazad. Ona mora da se igra – jasan je Savić.

Savić se nakon toga osvrnuo na činjenicu da su crno-beli ove sezone ostali bez Evrolige:

– Evroliga ne plače za našim timovima, njih ne interesuju ni Zvezda ni Partizan, jer su klubovi u dugovima. I uopšte nisu zabrinuti što crno-belih sledeće sezone neće biti u Evroligi ili što crveno-belih nije bilo 14 godina. Čime oni zarađuju od večitih? Nemaju koristi od TV prava, nemaju kvalitet, dobar rad, pa ako nemaju novac, kao što nemaju, onda neka se okrenu stvaranju mladih igrača.

Bivši direktor Barselone i igrač brojnih klubova, nije stao na ovim kritikama već je odlučio da ceo kamen baci s srca:

– Kako možete da od 1.7500.000 evra državnih para razigravate Francuze, Letonce, Slovence. Ne, država treba da im da i ako treba dva miliona evra, ali da onda kaže hoću deset srpskih mladih i talentovanih košarkaša i dva Amerikanca i tačka. To je najednostavnije ulaganje. Ne mogu Zvezda i Partizan da traže novac od države i da rade šta hoće, da ne polažu račune za neuspeh – smatra Savić.

U poslednje vreme često se pričalo o privatizaciji kao slamci spasa, ali Savić ima drugačije mišljenje:

– Teško da je spas u privatizaciji, kao da privatnici širom sveta samo čekaju nas. Ja da imam toliko para, nikada ne bih kupio Zvezdu ili Partizan. Na njima ne možeš da zaradiš, mnogo je dugova i stranaca koji prave lažnu sliku. Jedini klub u regionu koji funkcioniše normalno je Cedevita, jer čovek ulaže svoje pare i ima svoj trening kamp. Ovo kod nas je sve nerealno, kao što je nerealna slika da Zvezdu i Partizan u Areni gleda po 20.000 ljudi. Evroligu to ne zanima – smatra Savić.

Ovaj košarkaški stručnjak ne može da ugleda svetlost na kraju tunela:

– Nemamo strategiju, večito kukamo da nemamo novca, pa nije ga u košarci bilo ni pre 30 godina. Ne igraju pare sve, može se i sa jeftinom ekipom napraviti uspeh. Uzmite primer Španaca. Oni su po osnovnim školama delili milion košarkaških lopti, kako bi im deca ostala u tom sportu i nisu otišla na tenis, odbojku…– zaključio je Savić.