SEČA NBA ZVEZDA: Vodeći igrači koji su već završili sezonu zbog ozbiljnih povreda!

Ove godine, veliki broj NBA zvezda već je završio sezonu usled ozbiljnih povreda. Poslednji među njima je Kris Boš koji se tako pridružio ranije „otpisanima" Polu Džordžu, Kobiju Brajantu i Karmelu Entoniju. Uz to, dosta mečeva ove godine propustili su i Blejk Grifin, Kevin Durant, Toni Parker i Lebron Džejms.

 Serija povreda zapravo je započela i pre nego što je takmičenje u 2014/15 godini startovalo. Tokom leta, zvezda Indijana Pejsersa, Pol Džordž, bio je deo proširene selekcije SAD koja će kasnije osvojiti zlatnu medalju posle finalnog duela protiv Srbije.

Uoči prventstva, Džordž je po preovlađujućem mišljenju bio jedan od sigurnih putnika u Španiju. Međutim, tokom pripremnog meča u Las Vegasu, Džordž je doživeo stravičnu povredu. Nakon faula nad Džejmsom Hardenom, igrač Pejsersa je nezgodno diskočio na konstrukciju koša. Usled toga, polomio je dve kosti u potkolenici desne noge, zbog čega je kasnije morao da ide na operaciju. Težina povrede dovela je do toga da dvostruki Ol-star igrač propusti ne samo mundijal, već najverovatnije i celu NBA sezonu.

Neki optimističniji izveštaji govore da bi osvajač trofeja za košarkaša koji je najviše napredovao u 2013. godini ipak mogao da zaigra za tim iz Indijanapolisa u doigravanju, mada je ipak verovatnije da do toga ipak neće doći.

 

Publika u dvoranama u kojima igraju NBA ligaši do kraja ove sezone neće moći da gleda ni Kobija Brajanta. Legendarni košarkaš Lejkersa je očigledno sve bliži kraju uspešne karijere.

Posle prošlogodišnjih velikih problema sa povredama za koje se činilo da će ga možda i zauvek udaljiti sa terena, Brajant je ipak uspeo da se vrati. Ipak, tokom duela protiv Nju Orleansa krajem prošle godine došlo je do nove teže povrede, ovoga puta ramena. Iako je bek Lejkersa nastavio da igra u ovom meču prevashodno koristeći slabiju, levu ruku, naknadne analize su pokazale da je to bila njegova poslednja utakmica u tekućoj sezoni.

 

Osim Brajanta, za žuto-ljubičasti tim iz Los Anđelesa iz istih razloga ne nastupa ni Stiv Neš koji je toliko dugo van terena da je većina NBA fanova verovatno i zaboravila na njega. Iako je kanadski košarkaš nadaleko poznat po fanatičnom treniranju i sportskom životu, izgleda da je igrač koji je već napunio 41 godinu završio sa nastupima na velikoj sceni.

Slično kao i Brajant, on je imao dosta problema prošle godine zbog kojih je više vremena provodio na klupi nego na parketu. Tokom jula, dvostruki MVP lige je najavio da će ovo biti njegov finalni nastup u NBA. Međutim, Neš je već posle tri pripremne utakmice povredio leđa zbog čega nije odigrao ni minut ove godine.

Još jedna velika zvezda koja neće nastupati do sledeće sezone je Karmelo Entoni. Igrač Njujorka je ove godine imao hronične probleme sa kolenom zbog kojeg je propustio veliki broj utakmica. S obzirom da se njegovi Niksi nalaze u procesu transformacije i da je ova sezona za njih praktično izgubljena, Entoni je posle Ol-stara odlučio da se konačno podvrgne neophodnoj operacijii i da završi svoje ovogodišnje učešće u ligi. Kako su Niksi pri samom začelju tabele, ovo odsustvo bi čak moglo i da im pogoduje. To je zato što im lošije mesto na tebeli obezbeđuje veće šanse u lutriji posle koje se odlučuje po kojem će redosledu timovi birati igrače sa predstojećem draftu.

Za razliku od ovoga slučaja, ekipu Majamija će mnogo više boleti odsustvo Krisa Boša. Taman kad se činilo da je ekipa Hita „složila kockice” dovođenjem Gorana Dragića i da bi mogli da budu ozbiljni kandidati za najviše domete, njihove nade su postale znatno nerealnije. Zbog problema sa krvnim ugruškom u plućima, Boš je čak završio u bolnici. Dobra vest je da je posle posmatranja sjajni košarkaš pušten kući i da nije došlo do mogućih ozbiljnijih problema, dok je loša ta što on ove godine više neće nastupati.

 

Osim pomenutih najvećih zvezda, povrede su uzrokovale da je sezona sada već završena i za igrače poput Andersona Varežaoa, Brendona Dženingsa, Mirze Teletovića, Džoša Mekrobertsa, Džabarija Parkera i Šabaza Muhameda.

Takođe, postoji i određen broj velikih zvezda koje su proustile dosta duela, ali se ipak očekuje njihov povratak na teren. Svako najpoznatiji među njima su Kevin Durant i Blejk Grifin. Derik Rouz, koji je je ne tako davno bio među vodećim igračima lige, se posle povratka na teren ponovo povredio. Konačno, određen broj utakmica ove sezone su propustili i Lebron Džejms i Toni Parker, mada se čini da je njihova fizička forma sada na očekivanom nivou.