Seksvejl: Putine dokaži da si vođa kakvog svet poznaje ili fudbaleri zbog rasizma neće doći u Rusiju

Savetnik Svetske fudbalske federacije (FIFA) za borbu protiv rasizma, Tokio Seksvejl izjavio je da bi tamnoputi fudbaleri mogli da bojkotuju Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji i pozvao predsednika Vladimira Putina da zatraži oštriju akciju protiv rasizma u fudbalu.

Seksvejl koji se u Južnoj Africi borio protiv aparthejda, protiv je bojkota, ali je izrazio zabrinutost zbog velikog broja rasističkih incidenata u ruskoj ligi.

– Postoji opasnost da crni fudbaleri kažu da neće ići u Rusiju na Mundijal, a to ne smemo da dozvolimo. Govorim kao čelnik FIFA i građanin sveta. Ova situacija ne sme da ode toliko daleko. Kada ovakve stvari počnu, a vi ne reagujete kao lideri, stvari će se pogoršati – rekao je Seksvejl.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je poslednjih godina kažnjavala ruske klubove u Ligi šampiona, ali Fudbalski savez Rusije nije.

Seksvejl je zatražio od „ličnog prijatelja” Vladimira Putina da interveniše.

– Pokaži da si vođa, budi Putin kakvog svet poznaje, budi čvrst. Ako to ne uspemo, mogli bismo da o Svetskom prvenstvu pričamo na drugačiji način… Neki ljudi će reći da ne žele da idu u Rusiju – rekao je Seksvejl.