Selektor omladinske reprezentacije: Težak je put do trofeja

Selektor omladinske reprezentacije Srbije Veljko Paunović rekao je da Nemačka glavni favorit za osvajanje titule na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj.

Srbija brani trofej osvojen prošle godine u Litvaniji, a nalazi se u B grupi sa Ukrajinom Nemačkom i Bugarskom.

Ovaj turnir je važan zbog toga što će najboljih šest selekcija obezbediti plasman na Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu naredne godine.

– Kada analiziramo sastav grupa, čini mi se da je naša nešto jača, ne samo zato što je u njoj Nemačka, nego i zbog drugih razloga. Recimo, Srbija je iz A grupe pobedila Mađarsku, Austriju i Izrael. Jedino nije igrala protiv Portugala. S druge strane, Bugarska je u našu grupu ušla posle eliminacije Italije, a Ukrajina je u kvalifikacijama bila ispred Engleske. Ako tako gledamo na stvarnost, onda je pred nama težak put do odbrane titule – rekao je Paunović u intervju za sajt FSS.

On je dodao da je Nemačka glavni favorit i istakao način rada koji se primenjuje u toj reprezentaciji.

– Nemačka je uvek opasna i gde god da igra njoj pripada ta uloga. Sve mlađe selekcije Nemačke koriste koncept, koji se primenjuje sa radom A selekcije. Osim toga, njeni omladinci u nepromenjenom sastavu igraju još od finala prvenstva Evrope U-17. To su činjenice. Fudbal je, međutim, nepredvidljiv. Mi nismo došli u Mađarsku da se lako predamo.

Paunović je rekao da Srbija dobru ekipu u kojoj vlada sjajna atmosfera.

– Srbija ima odličan tim i sjajnu atmosferu u ekipi. Igramo timski, kolektivno, ali posedujemo i jak individualni kvalitet. Kada smo kompletni, a sada nije tako, srpska ekipa ima sve što poseduju najbolji timovi sveta u ovom uzrastu. Mi, na žalost, nismo imali kompletnu ekipu od početka priprema 9. jula, ali se nadam da će nas zajedništvo motivisati da dobro igramo.

Selektor srpskih fudbalera kaže da je njegova ekipa fokusirana na prvi meč sa Ukrajinom.

– Naše misli su usresređene na prvi meč sa Ukrajinom. Ako dobijemo taj meč, obezbedili bismo plasman na Svetsko prvenstvo. U tom slučaju u drugu utakmicu protiv Nemačke ušli bismo rasterećeni rezultatskim imperativom. Protiv Bugarske u takvom raspletu možemo da tražimo plasman u polufinale prvenstva.

Paunović je rekao da u svom radu ima punu podršku Saveza.

– Svoje ideje i projekte predstavio sam Izvršnom odboru FSS, predsedniku Tomislavu Karadžiću i generalnom sekretaru Zoranu Lakoviću, kao i direktorima omladinskog sektora Savi Miloševiću i Mitru Mrkeli. Oni su to prihvatili i dali mi punu podršku. Sada radim na realizaciji ideja koje sam prezentirao. Trenutno u omladinskoj reprezentaciji ima više fudbalera, koji ispunjavaju sve modele A reprezentativca. O imenima ne bih da govorim. Dvojica naših članova – Andrija Živković i golman Predrag Rajković već su bili članovi A selekcije. Znači da smo na dobrom putu da ostvarimo planove.

Paunović je istakao trojicu fudbalera koji su okosnica tima

– Rekao sam da ne želim da ističem pojedince. Moram, međutim, spomenuti trojicu momaka, jer su zanimljivi svaki na svoj način. Recimo, Mijata Gaćinovića sam otkrio u Trebinju, Rakića u Bosni i Hercegovini. Kapiten omladinske reprezentacije Nemanja Maksimović je prošao Zvezdinu fudbalsku školu, ali nije selektiran ni za jednu nacionalnu selekciju. On je danas stub državnog tima, a našao sam ga u slovenačkoj Domžali. Njih trojica su, pored Rajkovića i A. Živkovića, okosnica omladinske reprezentacije.