SELEKTOR ZLATNIH JUNIORA: “Uz rad i poštovanje do NAJSJAJNIJE MEDALJE”

Srbija
print screen/youtube.com/FIBA

Košarkaši Srbije mlađi od 18 godina, pobedom nad Španijom (74:62) , okitili su se sinoć u Bratislavi titulom prvaka Evrope.

 

Ovo je druga titule juniorske reprezentacije Srbije u poslednjih 10 godina. I sada kao i pre tačno jedne decenije, vođa selekcije bio je Vlade Jovanović.

– Ovo je veliki uspeh, pre svih ove dece koja su od prvog dana priprema, pa do finala sa Španijom svoje obaveze obavljala maksimalno. Trudili smo se da od okupljanja pa do borbe za titulu razmišljamo kao tim, funkcionišemo kao tim i znali smo da zajedničkom energijom možemo da dođemo do pobedničkog postolja. Iskreno sam se nadao zlatu, ali smo išli korak po korak, iako to nije u pojedinim trenucima dobro izgledalo. Pogotovo je to bio slučaj na otvaranju protiv Španije, ali kako je turnir odmicao, mi smo izvlačili pouke iz prvog poraza. U svakom narednom meču smo bili bolji, ma koliko da je on bio težak za nas – rekao je Jovanović za Blicsport.

Jovanović nijekrio zadovoljstvo posle još jednog velikog uspeha za domaću košarku. On se zahvalio podršci navijača koji su bili prisutni u Bratislavi ali i onima koji su prventvo pratili iz svojih domova.

– Iz svake reprezentativne akcije ostaju neka poznanstva i neke lepe priče, ostaju vrhunski igrači. Košarkaše sam poveo u neku novu priču koja je počela u Kragujevcu 20. juna na okupljanju i kroz tu priču smo definisali ciljeve. Nismo imali mnogo poverenja, ali smo znali da svi zajedno možemo da ih ostvarimo. Uz rad i poštovanje postavljenih stvari stigli smo do samog cilja. Igrali smo kvalitetnu košarku koja nas je dovela do medalje. Pre svega, verovao sam da su ovo dobri igrači i dobri momci, bez obzira na njihove rezultate prethodnih godina. Biće dobri ljudi, jer veruju u ono što rade, da mogu da naprave uspeh i ta cela priča je bila veoma uspešna. To mi je najvažnije – kaže Jovanović.

Igrači koji su trijumfovali na prvenstvu u Bratislavi su: Nikola Mišković, Balša Koprivica, Stefan Momirov, Aleksa Uskoković, Vuk Vulikić, Filip Petrušev, Andrija Marjanović, Tadija Tadić, Danilo Petrović, Marko Pecarski, Marko Šarenac i Aleksa Matić.