SEVERNA KOREJA PRAVI SVOJE RAČUNARE: Operativni sistem nosi ime poznatog fudbalskog kluba

Specifikacije govore o tome da se zapravo radi o netbook modelima sa baterijom koja traje 2,5 sata.

screenshot/youtube.com/Trung Trực Trần

Veliku pažnju u svetu IT-a je izazvala informacija o tome da Severna Koreja pravi sopstvene računare. Gledaoci državne televizije mogli su da vide prilog o tome kako se u jednoj fabrici sklapaju tri modela računara.

Za razliku od sofisticiranog proizvodnog procesa u susednoj Kini, na televiziji je prikazano kako severnokorejske PC modele sklapa osam radnika na improvizovanoj proizvodnoj traci dok su ugrađivali tastature i proveravali šarke na jednom laptop računaru.

Specifikacije govore o tome da se zapravo radi o netbook modelima sa baterijom koja traje 2,5 sata i pokreće severenokorejsku distribuciju Linux operativnog sitema pod nazivom “Red Star”, prenosi Benchmark.

Pored OS-a ovaj računar stiže sa veb pretraživačem i dva USB porta. Spiker državne televizije je posebno naglasio činjenicu da su glavni delovi računara i softver razvijeni korišćenjem sopstvene ekspertize.

Cilj ovog projekta, prema rečima severnokorejskih institucija je da se “Korejski kompjuterski centar” (KKC) u sledećih nekoliko godina, izbori za svoju poziciju na tržištu Linux sistema i aplikativnog softvera, kao i naprednih tehnoloških usluga.