SKANDAL DECENIJE: Na Olimpijskim igrama je IZVELA NEMOGUĆE i uzela zlato, a sada je otkrivena RUŽNA ISTINA?

Najveća senzacija Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, spektakularna ruska klizačica Kamila Valijeva, pala je na doping testu. Dok Amerikanci slave, ruska javnost je u priličnoj neverici.

Printscreen Youtube/Eurosport

U najnovijem izdanju “Inside the Games” obelodanjena je šokantna vest: razlog što je odložena ceremonija proglašenja pobednika u umetničkom klizanju, a Rusija je tada trebalo da proslavi olimpijsko zlato u ekipnoj konkurenciji je pozitivan doping test Kamile Valijeve.

Zvaničnici odbijaju da komentarišu (razloge odlaganja ceremonije) dok Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zvanično ne saopšti razloga, a poslanica u Dimi, Svetlana Žurova, veruje da je ovo možda planirana provokacija protiv Rusa.

Ranije, pomenuti medij je objavio da je ceremonija odložena zbog ‘upitnog’ doping testa jednog od takmičara iz Rusije. Sada se otišlo korak dalje i objavljeno je ime.

Olakšavajuća okolnost – godina rođenja

Taj medij ističe da je Valijeva test obavila pre pekinških Igara. Ona, pritom, spada u ‘zaštićene osobe’ po Svetskom anti-doping pravilniku. Po njemu, takmičari koji nemaju 16 godina starosti ‘ne mogu zvanično da budu proglašene za krive za neki anti-doping prekršaj’.

Kako javljaju brojni ruski mediji, naročito Čempionat i Sport ekspres, supstanca koja je nađena u decembarskom uzorku klizačice se, inače, koristi za lečenje srčanih problema.

Konsultacije povodom ove situacije su u toku, a trajaće najmanje do četvrtka. Ako Valijeva bude proglašena krivom, kazna može da bude i blaža od onih najstrožih, zbog njenih godina. Podsetimo, u pitanju je 15-godišnjakinja.

Pa opet, Rusija bi mogla da izgubi zlatnu medalju u timskom nadmetanju klizača. Rusi su, inače, ubedljivo dobili konkurenciju (skupili su 74 boda, drugoplasirani Amerikanci 65, a trećeplasirani Japanci 63; pa i ne čudi prilično “radovanje” u američkim medijima posle objaviljavanja pomenute informacije, prim. prev), a proglašenje pobednika trebalo je da se obavi još u utorak, ali je odloženo. Tada se govorkalo da je do odlaganja došlo zbog toga što su pojedini američki takmičari morali da budu u karantinu jer su bili u kontaktu sa osobama koje su inficirane koronavirusom. Inače, Valijevoj možda ne budu dozvoljeno da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji.

Uz nju, reprezentaciju Rusije čine još Mark Kondratjuk, zatim sportski par Anastasija Mišina i Aleksander Galijamov, te plesi tandem Viktorija Sinicina – Nikita Kacalapov.

Niko od Rusa nije došao na trening

Danas, devetog dana februara, nijedan član ruske klizačke reprezentacije nije došao na zvaničan, zakazani trening.

Pres ataše Ruske federacije umetničkog klizanja (FSKKR), Olga Jermolina, rekla je da se očekuje zvnaično saopštenje MOK-a, te da će se sačekati sa reakcijom.

– Ne mogu da izjavim ništa zvanično, jer još uvek nemamo zvaničnu informaciju, ali jedno mogu da kažem: ova devojčica pred mojim očima trenira tako naporno, kako niko nije mogao ni da sanja da će biti slučaj. NJoj ne treba nikakav doping baš zbog uloženog truda i talenta. Nijedan sportista ne bi sam sebe zakopao takvim rizikom baš zbog celokupne situacije oko ranijih doping skandala i činjenice da je ruski tim sada pod mikroskopom i spoljnim pritiskom. Ovo je, prosto, apsurdno!, rekla je Jermolina, dodajući:

– Svi takmičari su već stotinama puta davali uzorke, ali iz nekog razloga tek sada iznose rezultate nekih od njih, nakon osvojenog timskog zlata. Ali, gde su oni bili dosad? Ne verujem ja u to, to je provokacija. Valijeva je veoma zdravorazumska osoba. Ne bi ona uzela ništa nedozvoljeno, pa, ona je tako spremna!

Kao kod Stanislavskog: “Ne verujem!”

I drugi ruski zvaničnici misle da se radi o provokaciji. Tako razmišlja i koreograf Aleksandr Železnjakov:

– Po meni, ovo je je urađeno da bi se diskreditovali naši sportisti. Naročito Valijeva. Ako ne postoji zvanična informacija, onda hajde da ne verujemo ovoj, jer je verovatno lažna, rekao je on za Sport ekspres.

A čuvena Tatjana Tarasova, jedan od najvećih stručnjaka u trenerskom poslu u umetničkom klizanju svih vremena, ovako je reagovala kada je čula pomenutu vest:

– Ne verujem! Ne! Ne! Ne verujem!, bila je prva reakcija selektorke SSSR-a, koja je odmah dodala: – To je nemoguće, pa to je devojčurak! Ne verujem u ovo ludilo. Prosto, to nije moguće. Ona je tako divna devojčica i sportistkinja. Kamila sigurno nije uzela ništa nedozvoljeno. Ubeđena sam da će proći kroz ovo, a i da će zlatna medalja biti njena, videćete.

“Sve rade da nas sklone sa svog puta”

Pomenuta Svetlana Žurova ne odbacuje mogućnost da je trenutna situacija možda dobro osmišljena provokacija:

– Pozivam javnost da ne ulazi u neke nepromišljene spekulacije pre nego što se oglase zvaničnici. Naša devojčica nastupa, ona je nervozna, a sve ovo bi mogla da bude samo još jedna provokacija protiv nas (iz Rusije). Prvo su rekli da je jedan od naših momaka imao problem sa testom, sada devojčica. Nisam iznenađenja ako se još neka imena spomenu. Sve će uraditi da nas sklone (sa svog puta). Čak i da je Kamila, ili neko drugi, stvarno imala problematičan rezultat nekog ranijeg testiranja, postavlja se pitanje kako je toj takmičarki uopšte dopušteno da dođe na Olimpijske igre? Zašto njenoj državi nije dozvoljeno da izvrši zamenu pre nego što je takmičenje uopšte počelo? Ne verujem da je bilo ko od naših klizača dopingovan. Jedni razlog za takav rezultat testa bi mogao da bude tzv. ‘terapeutsko odobrenje’ (kada se, iz medicinskih razloga, sportisti dozvoli da određeno vreme unosi u svoj organizam određeni medikament koji se, zbog svojih drugih svojstava, nalazi na doping-listi zabranjenih supstanci; prim. prev.). Ne smemo na to da zaboravimo, a takve stvari mogu da se dogode svakom takmičaru – rekla je Žurova za Sport24.

“Šta je umislila ta devojčica?!”

Sa druge strane, trostruka olimpijska šampionka i, takođe, poslanica u Dumi, Irina Rodnina, tvrdi da se ono što je Valijeva uradila, ako se potvrde ove glasine, “nož u leđa celoj državi”.

– Stvarno je bolno ovo, ako je istinito. Ranije tokom ovog dana se nije spominjalo kog je pola takmičar koji ima problematičan rezultat testa, a to baš i nije po pravilima. Ali, u svakom slučaju, bolna je ovo situacija. Mogla bi se nazvati i zabadanjem noža u leđa, ako se potvrdi. Onda nećemo više nikad ni pričati o njoj kao sportistkinji. U ovoj situaciji, ako su tačne tvrdnje, Valijeva je prekršila sve zakone o dopingu u Ruskoj Federaciji. Imamo i krivična dela za korišćenje dopinga, čak i zatvor, kao i u nekim drugim državama. Pokušavamo da zaštitimo sve naše ljude, dosad niko nije odgovarao po tom zakonu, iako je on na snazi od 2016. Ali, ovo bi bilo stvarno zabijanje noža u leđa i državi i svim drugim takmičarima. Toliko napora je uloženo, bukvalno se cela zemlja upregla da ovo (Olimpijske igre u Pekingu) bude kako treba. Šta je Valijeva mislila?! Naravno, ako je uopšte sve ovo tačno – rekla je Rodnina za Sport ekspres”, zaključuje “Gazeta”.

Kako je Kamila Valijeva oduševila planetu?

Kamila Valijeva je prva klizačica u istoriji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok. Zapravo, uradila je to dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom nadmetanju.

Mlada Ruskinja je u Pekingu, uz zvuke Ravelovog “Bolera”, izvela četvorostruki salhov, pa kombinaciju četvorostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četvorostruki tulup koji ipak nije uspela da izvede, ali je trijumf začinila trostrukim akslom.