Skandal na Svetskom prvenstvu: Sumnja se da su utakmice nameštene, osumnjičene sudije sa Balkana

Među osumnjičenima za nameštanje utakmica su arbitri iz Hrvatske i Makedonije...

Rukomet
rss.org.rs

Svetsko prvenstvo u rukometu je u toku, a skandal potresa ovaj sport! Pojavio se izveštaj koji je objavio danski “Tv2sport” i u njemu postoje indicije o tome da su sudije nameštale određene utakmice. Među glavnim osumnjičenima u ovom izveštaju navode se hrvatski arbitri Matija Gubica i Boris Milošević, odnosno makedonske sudije Gjorgi Načevski i Slave Nikolov.

Ovaj raport napisala je firma “Sportradar” koja se bavi otkrivanjem potencijalno sumnjivih mečeva. Hrvatski tandem Gubica/Milošević se sumnjiči za nameštanje sedam mečeva i to u najjačim evropskim ligama. U tekstu danskog portala se navodi da su oni imali uvid u taj dokument.

– Izveštaj je pripremljen još 2018. godine. Oni su primetili ukupno 26 sumnjivih mečeva odigranih između septembra 2016. i novembra 2017. godine, među njima su i mečevi reprezentacije. Sumnja se da su sudije u tim mečevima sudile za svoj inderes kako bi zaradili lični profit – piše u tekstu.

Navodno su na ovo ukazale kladioničarske kompanije.

– Ukupno je osam tandema sudija bilo umešano na ovih 26 utakmica. ‘Sportradar’ je kontaktiran od strane nekoliko velikih kldioničarskoih kompanija, jer su bile uplaćene velike svote novca na nerešene rezultate na poluvremenu, kraju utakmice ili na manji broj golove. Na ovom spisku su i mečevi poznatih klubova poput Kila, Flensburga, Kjelcea, Vesprema… – pišu Danci.

Naglašeno je i da ovaj izveštaj nije dokaz nameštanja mečeva, već da se koristi kao izveštaj koji treba da pomogne EHF-u da pokrene istragu oko ovih slučajeva. Iako su ovaj izveštaj dobili još 2018. godine, ništa EHF po tom pitanju nije preuzeo.

– Retko se dešavalo da kompanija poput ‘Sportradara’ donese ovako jasan izveštaj kao što je sada. Na ovaj način pokazuje zabrinjavajuću sliku u rukometu, posebno za ove arbitre i određene mečeve. EHF će morati da sprovede temeljnu istragu i da ih odmah suspenduje – prokomentarisao je ovaj slučaj i Kris Kron Rasmusen koji je usko specijalizovan za praćenje sumjivih mečeva.