SKANDAL U SVETU SPORTA: Bivši predsednik fudbalskog kluba osuđen zbog STRAVIČNOG ZLOČINA (VIDEO)

Bivši predsednik Valensije Huan Bautista Soler osudjen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu, pošto je pokušao da otme svog naslednika na čelu tog fudbalskog kluba.

Lisice Hapšenje
Foter/ Keith Allison / photo on flickr

Soler je bio predsednik Valensije od 2004. do 2008. godine, a optužbe se odnose na incident u martu 2014. godine, kada je zajedno sa četiri osobe optužen, a zatim i proglašen krivim za pokušaj otmice Visentea Sorijana.

Soler je 2008. godine prodao Sorijanu 70,889 odsto deonica kluba, u vrednosti 85 miliona evra, koje je trebalo da budu isplaćene u četiri odvojene rate.

Plan je bio da se otme Sorijano, kako bi izmirio dug prema Soleru, ali je taj plan policija osujetila i uhapsila sve umešane, u aprilu 2014. godine.

– Pokrajinski sud u Valensiji proglasio je četiri osobe krivim, uključujući i poznatog biznismena koji je predsedavao fudbalskim klubom Valensija, za planiranje otmice i pljačke drugog biznismena, koji je takodje bio predsednik kluba, izmedju 2013. i 2014. Sud smatra da su odgovorni za pokušaj otmice i pokušaj pljačke. Sud je bivšem predsedniku Valensije izrekao dvogodišnju zatvorsku kaznu, po godinu dana za svaki zločin – navodi se u saopštenju Valensije.

Sorijano je godinu dana bio na čelu kluba, ali je pokušao da ga proda jednoj investicionoj grupi, što je sprečila regionalna vlada Valensije, pošto dokumentacija nije bila ispravna.

El Mundo je preneo da je Vrhovni sud Španije u februaru 2013. godine odredio da Sorijano i investiciona grupa plate Soleru 39 miliona evra zbog kršenja ugovora, a da je Sorijano odbio da plati.