“SKINITE SA IGRAČA ŠAMPIONSKO BREME”: Aleksandar Đorđević o kvalifikacijama za SP, reprezentaciji, Vladimiru Štimcu…

Aleksandar Đorđević
Beta

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da bi sa igrača "trebalo skinuti šampionsko breme", kao i da su svi oni došli da predstavljaju nacionalni tim sa velikom željom.

 

Svi oni znaju koga predstavljaju, nema potrebe da im i ja dodajem još 20 kila na njihova leđa. Malo bi trebalo da skinemo to breme. Nema recepta kako to uraditi, ali sigurno je da bi trebalo s dosta priče. Svi imaju veliku želju i iz toga treba tražiti igru i rezultat, rekao je Đorđević novinarima u Beogradu.

Srbija će u petak u dvorani “Aleksandar Nikolić” dočekati Austriju, a tri dana kasnije ugostiće Gruziju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Svi shvatamo šta je pred nama. Svaka sledeća utakmica je najvažnija za košarkašku reprezentaciju Srbije. Mi na to tako gledamo. U kratkom periodu moramo da dođemo do nekih ‘automatizama’ potrebnih da odigramo mečeve na određenom nivou. Potrebna je i pomoć publike za ove nove, nešto mlađe igrače – rekao je selektor Srbije.

Đorđević je kazao da su svi igrači koji su pozvani za utakmice protiv Austrije i Gruzije “apsolutno zaslužili poziv”.

Na njih računamo. Sve ih već dugo pratimo, neki su igrali u mlađim selekcijama. Pre odlaska na EP rekao sam da idemo tamo sa najboljih 12 koji mogu i žele da igraju. To je isto i sada slučaj. Ima povređenih igrača, ima onih koji su u formi, neki je još uvek traže… Ali, kao što sam i njima rekao, svi ste vi reprezentativci Srbije i zasluženo ste ovde. Tako se osećajte i to ‘sručite’ na teren, rekao je Đorđević.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo po prvi put se igraju tokom klupske sezone, pa Đorđević ne može da računa na igrače iz NBA i evroligaških ekipa.

Selektor je kazao da ima razumevanja što mnogi nisu mogli da odgovore na poziv, jer svi imaju “profesionalne obaveze i odgovornost prema klubovima”.

On je kazao da delimično postoji pritisak, kao i da u predstojećim utakmicama “nije toliko bitna igra, već rezultat”.

Na nama je da odgovorimo na najbolji način. Uvek postoji velika razlika između pobednika i ovih drugih. Ovi drugi uvek nađu razlog, a ovi prvi kažu razlog, pa nađu rešenje – rekao je Đorđević.

Selektor Srbije je kazao da reprezentacija u predstojeće utakmice ulazi “apsolutno s najvećim respektom” protivnika, kao i da je sve “preusmereno” i urađeno da se igračima olakšaju pristup i same utakmice.

 

Svima njima je opis posla košarkaš. Oni su profesionaci. Nije potrebno da pokažu svoju najbolju individualnu igru, već da krenu od nečega manjeg i da daju doprinos ekipi – rekao je on.

Novinare je zanimalo da li prilikom ovih kvalifikacija može da dođe do smene generacija u reprezentaciji.

Što se tiče smene, uvek ima neka vizija i to mora plasnki da se radi. Još uvek imamo dosta lufta da odradimo sa igračim koji su poslednje četiri godine u ovom sistemu. Ovi mlađi moraju da se nametnu da bi nasledili ove starije i iskusnije, rekao je on.

Đorđević se osvrnuo i na Vladimira Štimca koji je završio reprezentaitvnu karijeru.

On je već u svlačionici obavestio sve nas o svojoj odluci i to je neka moda koja se meni ne sviđa – rekao je Đorđević uz osmeh i dodao:

Pomešane su mi emocije, ali imam razumevanje za takve odluke i svi mi to moramo da prihvatimo. Njemu veliko hvala, svaki put je bio spreman da da 100 odsto sebe za nacionalni dres. On je veliki primer odnosa srpskog igrača prema dresu nacionalne selekcije. Radom i odnosom prema nacionalnom timu u poslednjih pet, šest godina, napravio je veliki iskorak u karijeri – kazao je Đorđević.

Utakmica između Srbije i Austrije igraće se petak od 20 časova, a u istom terminu u ponedeljak igraće se i meč protiv Gruzije.