SKRIVENA PORUKA NOLETOVOG GOVORA: Evo zašto srpskog asa upoređuju sa Majkl Džordanom

Novak Đoković konačno je ostvario jedan od svojih snova, postao je teniski Majkl Džordan.

printscreen

Novak je osvojio sve što se osvojiti može osim Olimpijskih igara, praktično je na njemu samo odluka da li će nastupiti u Tokiju, ili će odustati zbog rigoroznih i iscrpljujućih kovid protokola.

Ipak, 20. Grend slem „zabetonirao“ je status najboljeg i Novak je uz zagonetni osmeh sa Centralnog terena Vimbldona poručio da ovo nije kraj.

Od snova, doduše onih van terena, izdvaja se želja da upozna Majkla Džordana. Nije ga tek tako ni spomenuo posle pobede na konferenciji, kada ga je parafrazirao.

Propustio sam više od 9,000 pogodaka u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. Čak 26 puta mi je bilo povereno da osvojim poene za pobedu, a ja sam ih promašio. Padao sam iznova, iznova i iznova u životu. I zato sam uspeo“, bile su reči Džordana koje zauzimaju posebno mesto u istoriji sporta.

Nešto slično rekao je Novak, posebno objasnivši kako u najgorim trenucima izvlači najbolje iz sebe.

To je konstanta borba u sportu da ostaneš u trenutku. Nekada emocije i iskustvo prevladaju, imaš i momenat anticipacije budućnosti, šta ako se desi ovo ili ono… To je stalni rad i proces da sve sjediniš u momenat koji je aktuelan, da budeš u njemu. Kada si u trenutnom momentu, tu je samo naredni poen. Onda si u mogućnosti da pokažeš najbolje. Ako si stalno u procepu prošlosti i budućnosti, teško je držati nivo tenisa. Dešava se to i meni, imao sam i ja teške momente karijere, gubio sam finala Grend slema, to je kao ono što je rekao Džordan, padao sam, padao, padao, i zato sam uspeo. To je proces učenja, što više radiš, stvaraš iskustvo, onda se osećaš komfornije na terenu i sa samim sobom“, rekao je Novak.

Ima mnogo sličnosti između Novaka i Džordana, jedna je i činjenica da su pravili velike pauze i vraćali se na teren još jači.

Novaku je 2017. godina bila trnovita, obeležena povredom i dilemama o nastavku karijere, a kroz sličan problem prošao je i Džordan između 1993. i 1995. godine. Posle tri vezane titule sa Bulsima, okrenuo se bejzbolu, a kada se vratio, osvojio je još tri prstena i potvrdio da mu nema ravnog u košarci.

I u američkim medijima je provejavalo ovo poređenje.

Kolumnista ESPN-a Hauard Brajant je nakon jedne pobede Novaka Đokovića nad Rafaelom Nadalom 2016. godine napisao da Novak postaje Džordan, a „Vašington post“ nastavio je u tom tonu.

Majkl Džordan je osvajač šest NBA titula i pet puta najkorisniji igrač lige. To nije poređenje koje se pravi tek tako, posebno jer Novak Đoković igra u eri sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, dvojicom najboljih igrača u istoriji. Novak je, kao i Majkl Džordan 1980-ih godina prošlog veka, dugo bio u senci velikih zvezda. Osvojio je prvi gend slem 2008. godine, ali je tek tri godine kasnije uspeo da se probije na prvo mesto. Rodžer Federer je Medžik Džonson, Lari Bird je Rafael Nadal, a Novak Đoković je Majkl Džordan. Ko je osvajao NBA titule 1980-ih godina prošlog veka? Medžik i Bird. Ko im je bio za petama ali nije mogao do titule? Deluje da se Đoković podiže dok ostala dvojica padaju. Pogledajte karijeru Majkla Džordana. Od 1993. do 1998. je sam dominirao i niko ga nije izazvao. U ovom trenutku ne postoji niko u takozvanoj sledećoj generaciji ko bi mogao da uplaši Novaka Đokovića“, pisao je Vašington Post 2016. godine.

Mats Vilander je 2018. napravio najuži krug najelitnijih sportista svih vremena.

Stavio bih Novaka u kategoriju sa Majklom Džordanom i Mohamedom Alijem. Mogli bismo dodati i Juseina Bolta“, napisao je Vilander te godine posle jedne titule Đokovića.

I Vlade Divac je za američke medije govorio o onome što vidi u Novakovim očima, a video je i u Džordanovim.

U NBA karijeri imao sam šansu da igram protiv Majkla Džordana. A Novak me podseća na Džordana. Obojica imaju sposobnost da zadrže fokus i urade pravu stvar. Taj pogled koji imaju u očima – Novak je jedini uz Majkla kojem u očima možeš da vidiš da će se desiti nešto nestvarno. I to je ono što je neverovatno kako u Majklovoj tako i u Novakovoj karijeri. U mojim očima on je najbolji sportista sveta. Osim njegovih aktivnosti na terenu, postoji puno stvari kojima se on bavi izvan njega, a da ljudi za to ne znaju. Njegova Fondacija se bavi poboljšanjem ranog obrazovanja kod dece u Srbiji, a bavi se i humanitarnim radom i tako pomaže ljudima širom sveta.“