SPORTSKA JAVNOST ZABEZEKNUTA: Šarapova pala na doping testu na ovogodišnjem AO!

Sarapova
Beta

Ruskinja Marija Šarapova objavila je da je pala na doping testu na ovogodišnjem Australijan Openu.

 

Njen agent najavio je da će Šarapova na konferenciji za medije objaviti veliku vest, iako se spekulisalo o povlačenju, javnost je šokirala informacijom o dopingu.

“Pre nekoliko dana dobila sam informaciju da sam pala na doping testu. Znam da ću snositi posledice za ovo što sam uradila, ne želim da završim karijeru na ovakav način, nadam se da ću dobiti šansu da ponovo zaigram”, rekla je Šarapova.

„Ne znam kad bih mogla da se vratim, sve zavisi od toga koliko puta bude trajao proces“,dodala je ona i detaljnije razjasnila situaciju.

“Medikament meldonijum počela sam da koristim dok je još bio na listi dozvoljenih supstanci, a nisam znala da su se pravila promenila u 2016. godini i da je to postalo nedozvoljeno sredstvo. Snosim punu odgovornost zbog svog postpuka. Pismo od WADA o promenama u 2016. dobila sam 22. decembra, a novu listu zabranjenih supstanci nisam pročitala. Meldonijum sam prvi put počela da koristim 2006. godine, zbog toga što sam često bila bolesna. Imala sam i nedostatak magnezijuma u organizmu, a pojavili su se i znaci dijabetesa.”

Meldonijum prozivodi kompanija u Letoniji, a upotrebljava se još i u Litvaniji i Rusiji, dok korišnjenje u SAD nije dozovljeno. Ovaj lek koristi se kod ishemijske bolesti srca odnosno kod angine pektoris, omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove. Kozumenti imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Ruskinja nije igrala od januara i poraza od Amerikanke Serene Vilijams u četvrtfinalu Australijan Opena.

Dvadesetosmogodišnja Šarapova trenutno je sedma igračica sveta. Nekadašnja svetska broj jedan u karijeri je osovjila 35 titula u singlu, od čega pet Gren slem trofeja. Dva puta je osvajala Rolan Garos, a po jednom Vimbldon, Australijan Open i US Openu. U periodu od 2003. do 2015, svake godine osvajala je najmanje jedan turnir. U karijeri odigrala je 733 meča i pobedila u 80 odsto duela, zaradivši 36 miliona dolara.