Sportska mapa sveta: Pogledajte gde je fudbal najpopularniji, a gde skijanje i – kajd

Pogledajte sportsku mapu sveta, na kojoj dominira fudbalska igra, ali ima i zanimljivih izuzetaka, poput Butana, Mongolije, Kambodže, Kine, itd.

Postoje politička, geološka, demografska, lingvistička, religijska, ekonomska i još mnoge mape sveta.

Ovo je – sportska!

Nije potrebno previše ni analizirati “legendu” – fudbal je apsolutno najpopularniji sport na planeti i to nije novosti. Ali, zanimljivo je pogledati koje su to zemlje u kojima fudbal nije najvažnija sporedna stvar, pa i više od toga.

Takve nema na Crnom kontinentu! Svaka afrička zemlja, tj. nacija, kao omiljeni sport u ovom globalnom istraživanju navela fudbal. U Evropi, postoji šest zemalja u kojima postoji sport koji je nacionalno popularniji od fudbala, dok u Južnoj Americi postoje samo dve takve zemlje.

Fudbal je najmanje popularan u Severnoj Americi, Okeaniji i na Dalekom Istoku…

U Evropi, Finci najviše vole hokej, Estonci skijanje, više nordijsko nego alpsko, dok Austrijanci takođe mahom prate skijanje, ali alpsko. Letonci i Litvanci za nacionalni sport smatraju košarku, a u samo još jednoj zemlji Starog kontinenta nije najvažniji fudbal, bar ne ovaj kakav mi poznajemo i volimo.

U Republici Irskoj, za nacionalni i najpopularniji sport smatra se gaelik fudbal ili popularno rečeno kajd. Ako do sada niste čuli za taj sport, najbliži opis bio bi – kombinacija ragbija, fudbala i rukometa. Igra se 15 na 15, dozvoljeno je loptu držati u rukama kao u ragbiju, ali ona nije “jajasta”, već obla, nalik pravoj fudbalskoj. Postoje klasične košarkaške finte, ali nije obavezno vođenje lopte, odnosno “tapkanje”.

Moguće je dati pravi “fudbalski” gol sa golmanom, ali, ako ste predaleko, možete postići i pravi “ragbi” gol, odnosno poslati loptu između stative visoko iznad glave golmana…

Ovaj sport je Ircima bitniji i od klasičnog fudbala, ali i od ragbija.

U Aziji ima zanimljivih primera… Iako u tome nisu dobri, narodi Bliskog Istoka, svi osim stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, najviše vole i prate fudbal. Isti je slučaj sa svim bivšim republikama SSSR, osim tri baltičke države, koje smo pomenuli.

I tako, stopama Aleksandra Makedonskog, morali biste da dođete čak do Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke i Bangladeša, da biste se sreli sa jednom drugačijom strašću – kriketom. Računajući i najvišu zemlju na planeti, Nepal, ovo je grupa zemalja u kojoj kriket ima vrhovnu poziciju na sportskoj piramidi, piše Mondo.

Komšijski Butan preferira strešljaštvo, dok je rvanje najpopularniji sport u Mongoliji. Kinezi obožavaju stoni tenis, koji je popularniji i od fudbala i od raznih borilačkih sportova, a možda će vas iznenaditi sledeća dva podatka: Japanci najviše vole bejzbol, a Filipinci košarku…

Ono što ne iznenađuje je podatak da je kik-boks najpopularniji sport u Kambodži, ali možda čudi da to nije slučaj u Tajlandu, Vijetnamu, Mjanmaru…

Južno odatle, u Okeaniji, domoniraju kriket i ragbi. U Australiji, koja ima sjajan ragbi tim, ipak kriket ima prednost, ali to nije slučaj na Novom Zelandu, Papua Novoj Gvineji, Američkoj Samoi, Fidžiju, Vanatuu, Tongi… Kriket ili ragbi, ove zemlje imaju jednu zajedničku stvar – fudbal nije ni blizu po popularnosti!

Američki kontinekt kao da je podeljen linijom Ekvatora – južno dominira fudbal, severno ne, sa izuzetkom recimo Meksika.

U Južnoj Americi, fudbal nije nacionalni sport samo u Venecueli, gde dominira bejzbol i Gvajani, gde je najpopularniji kriket. U srednjoj Americi, fudbal nije najpopularniji u Nikaragvi i Panami, gde prednost ima bejzbol, a na Karibima, odnosno u Meksičkom zalivu, samo jedna zemlja više voli fudbal od kriketa ili bejzbola.

To je Haiti!

Na Kubi, Dominikani i Portoriku igra se bejzbol, dok Jamajka, Trinidad i Tobago, Bermude, Barbados i ostala rajska ostrvca više vole kriket.

Ni u jednoj od 50 država koje čine Sjedinjene Američke Države, fudbal, tj. “soker” nema dominantu ulogu… Tačnije, nije ni među pet najpopularnijih, u konkurenciji neprikosnovenog američkog fudbala, zatim bejzbola, košarke, pa i hokeja.

SAD se dele na zemlje u kojima dominira američki fudbal, nekolicinu saveznih država gde prednost i dalje imaju bejzbol i košarka i Aljasku, jedinu u kojoj je na prvom mestu hokej.

Kalifornija, Arizona, Kanzas, Kentaki, Severna Karolina i Konektiket prednost daju košarci i za to su uglavnom zaslužni kultni NCAA timovi sa jakih univerziteta, više nego NBA uticaj. Bejzbol je najpopularniji u Nevadi na Zapadu, Misuriju u centralnom delu i na severo-istoku SAD: Mejn, Hempšir, Vermont, Njujork i Nju Džersi.

Sve ostalo “drži” jedan od najgrubljih i najdinamičnijih sportova na planeti – američki fudbal.

Kanada? Hokej.