Srbija jača borbu protiv nameštanja rezultata

Vanja Udovičić rekao je da će to ministarstvo predložiti da se nadležnosti Nacionalnog saveta za sprečavanje nasilja prošire i na borbu protiv nameštanja.

Udovičić je na konferenciji ministara sporta zemalja Saveta Evrope u Magligenu potpisao Konvenciju protiv nameštanja sportskih rezultata.

– Predložićemo da se nadležnosti Nacionalnog saveta prošire i na koordinaciju svih činilaca relevantnih za borbu protiv nameštanja rezultata sprotskih takmičenja – rekao je Udovičić, navodi se u saopštenju.

– Srbija je već u svom Krivičnom zakoniku jasno definisala dogovaranje ishoda takmičenja kao krivično delo, a novim izmenama zakona naša legislativa biće u potpunosti usaglašena s preporukama konvencije kojoj smo pristupili – dodao je srpski ministar sporta.

Konvencija protiv nameštanja sportskih rezultata nastala je s ciljem da se Evropa ujedini u borbi protiv narušavanja regularnosti takmičenja. Konvencija daje strateški okvir za saradnju evropskih zemalja u oblasti sporta i razvoj sporta baziran na vladavini prava, ljudskim pravima i sportskoj etici.

Konvencija predviđa uspostavljanje dijaloga i saradnje predstavnika državnih institucija, sportskih organizacija, organizatora takmičenja i struktura koje se bave klađenjem u sportu, kako bi se brže i efikasnije došlo do mehanizama za sprečavanje nameštanja rezultata.