Srbija je u finalu Evropskog prvenstva, ‘Delfini’ preokrenuli protiv Crne Gore i pobedili 10:9

Vaterpolisti Srbije plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u Mađarskoj nakon što su posle veličanstvenog preokreta savladali Crnu Goru sa 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0).

Kakva pobeda srpskih vaterpolista! „Delfini” su gubili čitav meč, a Crnogorci su u dva navrata imali i četiri gola prednosti – bilo je 1:5, pa 4:8.

Srbija je u poslednje dve četvrtine postigla šest golova, primila je samo dva i to je bilo dovoljno za neverovatan preokret.

U finalu srpski vaterpolisti igraju protiv selekcije Mađarske.

Najava i tok meča:

Od poslednja četiri međusobna duela Srbija je dobila tri, poslednji u junu ove godine sa 14:5 u Svetskoj ligi.

– Nema tajni između nas. Odlučiće hladna glava i bolja koncentracija u finišu susreta. Ne verujem da će pobednik biti poznat pre poslednjih minuta – rekao je Gojko Pijetlović.

Kapiten Crne Gore Nikola Janović je takođe naglasio poznavanje dva tima, istakavši da Srbija ima najjači na šampionatu.

– Igrali smo manje utakmica od njih, ali ne odlučuje fizička sprema, već psihološka stabilnost, koju jedna ili druga ekipa budu imale u datom trenutku. Pošto su obe selekcije odigrale mnogo važnih utakmica, verujem da će inspiracija pojedinca i odbrana odlučiti pobednika – rekao je Nikola Janović.

Pobednik ovog duela u finalu će se suprotstaviti Mađarskoj koja je u neizvesnom savladala Italiju sa 8:7.

Bazen: “Alfred Hajoš”. Gledalaca: 5000. Sudije: Stavridis (Grčka), Naumov (Rusija). Igrač više: Srbija 13 (4), Crna Gora 9 (3). Peterci: Srbija 1 (0).

SRBIJA: G.Pijetlović, Mandić, Gocić 1, Randjelović, Ćuk 1, D.Pijetlović, Nikić, Aleksić 1, Radjen, Filipović 2, Prlainović, S. Mitrović 2, B.Mitrović. Selektor: Savić.

CRNA GORA: Radić, Dr. Brguljan 3, Pasković, Petrović, Da.Brguljan 1, Čučković, M.Janović 1, N.Janović 3, Ivović 1, Mišić, Klikovac, Jokić, Šćepanović. Selektor: Perović.

 

 

Prva četvrtina:

Furiozno je krenula reprezentacija Crne gore i golovima Brguljana i Janovića došla je do vođstva – 0:2. Prvi gol za Srbiju postigao je Živko Gocić i to posle igrača više. Posle toga opet je usledio period dominacije Crnogoraca. Najpre je Nikola Janović zatresao mrežu šutem sa distance – 1:3.

Zablistao je potom Darko Brguljan sa dva pogotka. Najpre je iz kontre šutirao sa leve strane i pogodio, a onda je šokirao Srbiju novim golom – 1:5. U finišu prve četvrtine proradili su srpski vaterpolisti. Filipović je pravim katapultom ”levicom” savladao Radića, a Stefan Mitrović je pet sekundi pre kraja četvrtine smanjio na 3:5.

Druga četvrtina:

Nastavila su Braća Brguljan da terorišu srpski gol, a ovoga puta strelac je bio Draško – 3:6. Najbolji strelac na prvenstvu Aleksandar Ivović pronašao je rupu i pogodio za 3:7. Nisu prestajali Crnogorci da udaraju Filipovića, a onda je sa dva igrača više Srbija preko Ćuka smanjila na “-3”.

I kada je bilo prilike za samo dva gola minusa, Radić je odbranio šut Filipovića sa peterca. Do kraja druge deonice Miloš Ćuk je uspeo da smanji na 4:7.

Treća četvrtina:

Mlađan Janović je na startu drugog dela povećao na 8:4, a Crna Gora je bez većih problema uspevala da sačuva sigurnu prednost. Prlainović je ukrao loptu i asistirao Mitroviću za 8:5, ali naš tim je ponovo propustio nekoliko šansi da se dodatno približi rivalu.

Milan Aleksić je primio loptu na dva metra od golmana Crne Gore Radića i sačekao ga da padne i golom ozvaničio samo dva gola zaostatka – 6:8. Delovali su I Crnogorci nervozno u tim trenucima, a Filipović je dva minuta kasnije pogodio za 8:7 posle sjajnog dodavanja Prlainovića.

Imali smo i poslednji napad i igrača više, ali nismo imali da realizujemo brojčanu prednost. Kazna je stigla majstorijom Nikole Janovića. U poslednjoj sekundi šraubom iz daljine pogodio je mrežu Pijetlovića – 7:9.

Četvrta četvrtina:

U poslednjoj deonici ispred gola Srbije je Branislav Mitrović i to su njegovi prvi minuta na Evropskom prvenstvu.

Mitrović je na startu poslednje deonice pogodio za 8:9, a priliku za izjednačenje propustio je Prlainović koji je pogodio stativu. Ma, tako je! Miloš Ćuk je na tri i po minuta do kraja poravnao rezultat – 9:9.

GOOOOOL! Srbija je prvi puta na meču povela, strelac je bio Nikić – 10:9. Do kraja meča mreže se nisu tresle, „Delfini” su u finalu Evropskog prvenstva.