SRBIJA JE U FINALU! Odbojkaši slomili Francuze odigravši meč za pamćenje

Odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se večeras u finale Evropskog prvenstva, pošto je pobedila Francusku sa 3:2 (23:25, 25:23, 25:21, 17:25, 7:15).

Beta

Pred 15.000 gledalaca u pariskoj dvorani Bersi Srbija je posle velike borbe u pet setova izborila plasman u finale, u kome će igrati protiv Slovenije.

Francuska je od početka vodila u prvom setu, a Srbiju je u igri držao Aleksandar Atanasijević. U završnici Srbija se primakla na poen zaostatka, spasila je jednu set loptu, ali drugu nije uspela, pa su domaći poveli u meču. Srbija je dobro počela drugi set, zahvaljujući dobrom servisu Atanasijevića i dobrom bloku povela je sa 4:0 i 5:1, ali je Francuska uzvratila i izjednačila na 5:5.

Srbija se ponovo odlepila predvođena Urošem Kovačevićem ali i Markom Podraščaninom, koji je sa dva uzastopna bloka doneo prednost od 14:8. Posle dobre igre ekipa Slobodana Kovača ubrzo je stekla osam poena prednosti, 18:10.

Francuska je zaigrala bolje i smanjila zaostatak pre svega zahvaljujući Ervinu Ngapeu, (15:19, 18:21), ali je Srbija as servisom Srećka Lisinca prekinula seriju protivnika i povela sa 24:18. Srbija je posle toga stala, nije iskoristila pet set lopti, a set joj je doneo Žilijen Linel koji je pogrešio prilikom servisa pošto je nagazio liniju.

Domaći tim dobro je počeo drugi set, vodio je sa 8:4 i 11:7, ali je Srbija uspela da preokrene na 12:11. Ekipe su se posle toga smenjivale u vodjstvu, sve dok posle dobre serije srpski tim nije poveo sa 20:17. Francuska je u dva navrata uspela da se primakne na poen zaostatka, ali je Srbija sačuvala prednost i povela sa 2:1 u setovima.

U četvrtom setu Francuska je povela sa 8:5, a zatim i posle sigurnih servisa predvodjena Ngapeom i Bojeom i sa 17:9. Domaći su bez problema zadržali prednost i uveli meč u peti set.

Odlučujući set počeo je dobrim servisima Nemanje Petrića i vodjstva Srbije od 3:0, posle čega je Francuska tražila tajm aut. Blok Podraščanina i poen Atanasijevića doneli su Srbiji pet poena prednosti, a Francuzu su prekinuli seriju poenom Bojea.

To nije poremetilo srpski tim, koji je poveo sa 9:2. “Trikolori” su napravili mini seriju od tri poena, a Srbije je poenima Atanasijevića otišla na 12:6. Posle snažnog servisa Lisinca Srbija je povela sa 13:6, odigrala sigurno do kraja i plasirala se u finale.