SRBIJA JE VICEŠAMPION SVETA: Srebrni Orlovi poraženi u finalu Mundobasketa, Srbija – SAD 92:129

Reprezentacija Srbije poražena je u finalu Svetskog prvenstva od selekcije Amerike 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25). Srebro je pripalo Orlovima, slavlje kreće!

Srbijo budi ponosna. Za nas i ovo srebro svetlucao kao zlato. I pored ubedljivog poraza u finalu Svetskog prvenstva, Orlovi su naši heroji i šampioni. Nekada se protiv sile ne može, kakva god ona bila – prirodna ili ne…
Reprezentacija Amerike odigrala je (zaista) neverovatan meč i sasvim se zasluženo okitila najsjajnijim odličjem. I ako su naši odlično startovali i na početku uspeli da odu na +8 to je bilo sve… U nastavku smo upali u američku mašinu iz koje nismo izašli do poslednjeg minuta ovog meča.
Bilo kako bilo – nema tuge, samo radosti. SRBIJA JE VICEŠAMPION SVETA! SREBRO STIŽE U BEOGRAD.
SVAKA ČAST MOMCI.

Najava i tok meča:

Igraj i pobedi, ponosno se vrati! Donesi kući zlato što se zlati… Konačno. Došao je i taj dan kada vreme u Srbiji staje, sve se prekida, gleda se finale Mundobasketa! Reprezentacija Srbije se večeras u istorijskom meču bori za najsjajnije odličje sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država.

Ekipa Aleksandra Đorđevića napravila je fenomenalan uspeh na Mundobasketu, a samo joj jedan korak nedostaje da ponovi rezultat od pre 12 godina.

Biće ovo duel dve najtrofejnije selekcije u istoriji košarke. Orlovi jure šestu, a Drim tim petu titulu prvaka sveta.

Tok meča pratite UŽIVO na našem portalu…

PRVA ČETVRTINA: Orlovi upali u američku mašinu, Srbija – SAD 21:35

Spektakularan početak velikog finala, o kojem ćemo detaljnije – nešto kasnije.

Prvu petorku našeg tima čine: Teodosić, Marković, Bjelica, Raduljica, Kalinić. Za loptu su se prvi izborili Amerikanci i već u prvom napadu poentirali, u nastavku Kalinić odmah zakucava – 2:2. Naredni napad protivnika ostaje neiskorišćen, a na drugoj strani Teodosić pravi grešku – ništa ni od našeg napada. Posle samo nekoliko sekundi Iskupio se Teo – 4:2 za Srbiju. Kalinić pravi grešku, Harden precizan sa linije slbodih bacanja.

BRAVO! Odlična asistencija Markovića za Raduljicu i zakucavanje centra Srbije. Koš je upisan posle 2+1 Hardena. – 10:5 za Srbiju!

Teo, Teooo!!! Tandem Raduljica/Teodosić odvodi Orlove na +8 (15:7).

Pad naše reprezentacije, nekoliko grešaka, trojka Hardena, Ameri se približili – 15:13. Kazens na liniji za slobodno bacanje, pogađa 2/2 – 15:15.

Kratko smo se radovali… Usledila je neverovatna serija Amera od 15:0, koja ih dovodi i u vođstvo – 22:15. Sale Đorđević traži tajm-aut… Srbija u problemu.

Lična greška Geja, Bjelica na liniji slobodnih bacanja, pogađa oba – prekida seriju Amerikanaca. Ali odmah Kazens uzvraća dvojkom – 17:24.

Končano Bjelica za Krstića koji snažno zakucava – 19:24. Neverovatno… Irvin pogađa za tri poena – 19:27. U sledećem napadu naši greše, Tomson to koristi za prednost – 19:30.

Upali su naši u američku mašinu. Jednostavno, sve ih je krenulo… Ništa nemaše, šutevi za tri poena za sada 5/5.  Kraj prve četvrtine: Srbija – SAD 21:35

DRUGA ČETVRTINA: Dominacija se nastavlja, hoće li promašiti neku trojku? Srbija – SAD 20:32

Kako drugačije… Amerikanci ovu deonicu otvaraju trojkom – Tomas je bio precizan. (21:38). Fantastični u šutu za tri poena 6/6.

KONAČNO! Trebalo nam je ovo! Teodosić pogađa za tri poena – 24:38. Svašta se izdešavalo u nastavku… Ponovo serija Amera, mnogo grešaka Orlova u odbrani, pravili su i faule u napadu, a portivnik je to iskoristio i napravio prednost od 19 razlike (26:45).

Ništa se nije mnogo menjalo u nastavku, prštale su trojke, a Srbija je konstantno jurila rezultat… Na 4:30 do kraja prvog poluvremena Ameri su i dalje imali dvocifrenu prednost +21. (29:50).

Irvin ponovo gađa trojku. Nestvarnu košarku igraju Amerikaci, zaista… Evo ga i Harden, trojka naravno. Smeje se…

EVO I ZA NAS! Bjelica pogađa trojku – 33:56. Novi pogodak za Srbiju, Kalinić siguran za dva. Ne razmišljaju Ameri uopšte, čim dođu u situaciju da gađaju za tri poena oni to čine i naravno lopta prolazi obruč…Orlovi u ogromnom zaostatku – 35:62.

Za sada procenat šuta sa linije za tri poena za Amerikance je 73.3% (11/15). Fascinantna brojka. Do kraja nije bilo previše uzbuđenja po nas, ali odličan završetak prvog poluvremena učinila je trojka Kalinića u poslednjoj sekundi. Kraj druge četvrtine: Srbija – SAD 41:67

TREĆA ČETVRTINA: Sve je čisto kao suza, ne može se protiv sile, Srbija – SAD 26:38

Bjelica daje prve poene u nastavku, uzvraća i protivnik. Orlovi su se odbranili, a Kalinić pogađa preko Kazinsa, uz faul ali ne i pogođeno dodatno bacanje. U nastavku sudija je odsvirao nesportski faul za Raduljicu, posle normalnog kontakta sa Kazinsom… Tribine su počele da zvižde u negodovanju. Već u narednoj odbrambenoj akciji Raduljica je dobio i tehničku grešku zbog komentara sudiji. Amerikanci ponovo imaju 30 poena prednosti – 75:45.

Borili su se naši, onoliko koliko im je to protivnik dozvoljavao. Bogdanović je uspeo da trojkom malo razbudi Orlove, ali ubrzo su Amerikanci na isti način odgovorili i to dva puta. I dalje velika prednost američke sile – 59:91. Prešla se i ‘stotka’. Kao što bi rekao američki komentator, ovde je sada sve čisto kao suza  – 65:104. Dominacija i u trećoj deonici…

ČETVRTA ČETVRTINA: Milina za gledanje, prelepi potezi Srbija – SAD 25:24

Poslednja deonica donela nam je pravo uživanje. Mnogo lepih poteza, zakucavanja, prelepih asistencija… Naši momci su se sportski borili do kraja, priuštili su nam mnogo lepih poteza. Radost Orlova na klupi je pokazala da možda jesu poraženi, ali nisu poniženi. SVAKA ČAST MOMCI!