Srbija je vladar Starog kontinenta! ‘Delfini’ su odbranili titulu pobedom nad Mađarskom od 12:7

Vaterpolisti Srbije postali su ponovo prvaci Evrope, u finalu kontinentalnog prvenstva potopili su Mađare rezultatom 12:7 (3:1, 4:1, 2:4, 3:1).

Kakav meč, kakav herojski pristup igri srpskih vaterpolista!

U finalu Evropskog prvenstva „Delfini” su rasturili Mađare sa 12:7. Šut je odlično služio srpske igrače, igrali su kao u bajci, a domaćin nije imao nijedan nerešen rezultat tokom meča osim početnih 0:0.

Najefikasniji u našem timu bio je kapiten Živko Gocić koji je nepogrešivo šutirao. Tri puta je pokušao, tri puta pogodio. Mandić i Filipović su postigli po dva, dok su jednom mreže mađarskih golmana tresli Ćuk, Pjetlović, Aleksić, Rađen i Prlainović. U redovima Mađarske, bolji od ostalih bio je Marton Vamoš sa tri gola.

Najava i tok meča:

Srbija ima priliku da odbrani titulu osvojenu pre dve godine u Ajndhovenu.

„Delfini” su u polufinalu u petak posle velikog preokreta pobedili Crnu Goru 10:9, dok je Mađarska mesto u finalu obezbedila dramatičnim trijumfom trijumfom nad Italijom.

Ove dve selekcije su se već jednom sastale u borbi za zlato na Starom kontinentu, i to na istom ovom mestu. Bila je 2001. godina kada je tadašnja Jugoslavija postala prvak Evrope pobedom protiv nezgodnih Mađara.

Finale Evropskog prvenstva: Mađarska – Srbija 7:12 (1:3, 1:4, 4:2, 1:3)

Bazen: Alfred Hajoš. Gledalaca: 6000. Sudije: Margeta (Slovenija), Aleksandresku (Rumunija). Igrač više: Mađarska 15 (4), Srbija 12 (8).

MAĐARSKA: Nadj, Gor – Nađ, Madaraš. Erdelji 1, Vamoš 2, Hošnjanski, Ad. Deker, Sivoš 1, Dan. Varga 1, Den. Varga 1, Tot, Harai, At. Deker. Selektor: Tibor Benedek.

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 2, Gocić 3, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović, B.Mitrović. Selektor: Dejan Savić.

 

 

Prva četvrtina:

Uvodni napad na meču imala je Srbija, Filipović nije uspeo da savlada Nađa.

Brojčanu prednost u bazenu „Delfini” su iskoristili, Prlainović je lepo uočio uplivavanje Rađena, dodao mu loptu, a srpski bek je iz prve šutirao i matirao Nađa – 0:1.

Bravo, momci! Aleksić je povratnu loptu Gocića prosledio do Prlainovića, koji je uputio neodbranjiv udarac – 0:2.

Marton Vamoš je smanjio rezultat na 2:1, iznudio je prekršaj Pijetlovića, koji nije smeo da izađe u blok, što je levoruki vaterpolista Mađarske iskoristio.

Koliki je majstor, Duško Pijetlović je pokazao na isteku sedmog minuta kada je odlično iskoristio asistenciju Prlainovića i naplatio igrača više za 3:1, što je i bio konačan rezultat prve četvrtine, u kojoj su se „Delfini” odbranili s igračem manje.

 

Druga četvrtina:

Dobro je počelo po Srbe, nova akcija preko Mandića odvela je „Delfine” na 4:1. Pravu bombu uputio je Gocić i savladao je Nađa za nestvarno vođstvo u finalu Evropskog prvenstva od 5:1.

Nisu se vaterpolisti Mađarske ni pošteno osvestili, a usledio je novi gol. Mandić je raspalio, pogodio stativu, a na pravom mestu našao se Pijetlović i povećao prednost Srbije na 6:1.

Usnule mađarske navijače malo je razgalio Vamoš svojim drugim pogotkom – 2:6. Ali, nema pomoći od strahovitih Srba. Miloš Ćuk je sa leve strane bio u šansi, čekao je da protivnički golman ”potone”, a potom je pogodio malo ispod prečke – 2:7. To je bio i konačan rezultat posle prvog poluvremena.

 

Treća četvrtina:

Kada je u pitanju trka do lopte, Mađari su u trećoj deonici prvi pu došli do nje. To je domaćin iskoristio da smanji rezultat pogotkom Sivoša – 3:7.

Nastavlja se sjajna partija srpskih vaterpolista! Ceo turnir imali smo problema sa realizacijom čoveka više u bazenu, ali toga nema u finale. Efektan pogodak postigao je Mandić za ”plus pet” – 3:8.

Sredinom treće četvrtine, Savić je ostao bez Ranđelovića zbog trećeg isključenja, što je znao da iskoristi Erdelji – 4:8.

Nakon dva minuta mirovanja mreža, Gocić je iskoristio igrača više za velikih 9:4 na isteku treće deonice. U tom momentu šut Srbije je bio neverovatnih 50 odsto. Trenutak nepažnje golmana Pjetlovića iskoristio je zatim Varga za 9:5, a potom i za 9:6 za konačan rezultat na kraju treće deonice.

 

Četvrta četvrtina:

O timskoj igri govorila je i činjenica da prvi strelac tima Filip Filipović nije tresao mrežu – sve do početka odlučujućeg perioda igre. Uz igrača više, u svom stilu je kroz nekoliko dobro postavljenih ruku defanzivaca Mađarske uspeo da pogodi sam donji ugao gola – 6:10. Malo kasnije je majstorski uhvatio na spavanju euforičnog golmana Dekera, koji je očekivao asistenciju – 6:11.

Golman Mađarske je vratio ritam odbranom udarca Ćuka, međutim nije uspeo da spreči treći gol kapitena Gocića – 6:12. Meč je završen pobedom Srbije od 12:7, što znači da su „Delfini” još jednom obradovali naciju i popeli se na evropski tron.